hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...ha magasvérnyomás-betegség derül ki?

Kedves Uram, az ismételt vérnyomásmérések bebizonyították, hogy Önnek magasvérnyomás-betegsége van. Bizonyára hallott már erről a betegségről, hiszen sajnos elég gyakori: a felnőtt lakosság 20–23%-a betegszik meg benne.

Nyomatékosan hangsúlyoznom kell, hogy a magasvérnyomás-betegség nem olyan baj, amely mindjárt kezdetben panasszal jár. A betegség kialakulásakor, sőt még évekig, esetleg évtizedekig nem jelentkezik semmiféle, a betegséggel összefüggő panasz. Az Ön vérnyomását sem azért mértem meg, mintha ezzel kapcsolatos panasza lett volna, hiszen influenzaoltásért jött el hozzám.

Nagyon lényeges, hogy elfogadja, belássa: a panasz (fájdalom, zsibbadás, szédülés, viszketés, dagadás) nélküli eltérések is lehetnek betegségek, azokat is kezelni kell, ami gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a „jól érzem magam” kijelentés nem ugyanaz, mint az „egészséges vagyok”.

Tulajdonképpen mit jelent a „magas vérnyomás”?

A magasvérnyomás-betegség lényege, hogy a verőerekben megnő a nyomás, s emiatt nagyobb munka hárul a szívre és nagyobb nyomás nehezedik az erek falára – különösen a vese, az agy és a szem ereire. Ha betegsége kezeletlen marad, főleg ezek a szervek kerülhetnek veszélybe, s okozhatnak akkor már jelentős panaszt, sőt esetleg az életet is veszélyeztető betegséget. Ezekről a következményekről bizonyosan Ön is hallott, hiszen a szívelégtelenség, a szív-infarctus, az agyvérzés, a veseelégtelenség épp eléggé rettegett betegségek, csak nem mindenki tudja, hogy a „némán” jelentkező, hosszú ideig tünetmentes, ártalmatlannak látszó magasvérnyomás-betegség összefüggésben áll ezekkel a félelmetes kórokkal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Huberth János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.