hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...ha nem szteroid gyulladáscsökkentőt írok fel?

Az 58 éves, túlsúlyos férfi sántikálva lép be a rendelőbe. Több alkalommal járt már nálunk, kétoldali térdízületi arthrosis miatt kezeltük.

Legutóbb nem ilyen állapotban váltunk el, mi történt?

Tudja, doktor úr, sokáig egészen jól elboldogultam azzal a porcvédő porral és néha egy-egy fájdalomcsillapítóval, no meg mindennap tornáztam. De, a hosszú tél után hirtelen annyi munka lett a kertben, hogy egész hétvégén dolgoznom kellett. Másnapra nagyon megfájdult a bal térdem, nézze, meg is dagadt.

A beteg térde körül valóban diffúz lágyrészduzzanat észlelhető, minimális szabad ízületi folyadék is tapintható. A már korábban is enyhén beszűkült mozgások most még inkább korlátozottak, fájdalmasak. Mivel a szabad folyadék mennyisége kicsi, és körülírt lágyrészérzékenység sem észlelhető, gyulladt térdízületi arthrosis miatt nem szteroid gyulladáscsökkentő felírása jön szóba.

A régóta ismert térdízületi kopásos betegsége mellett most gyulladás is észlelhető a térdében, minden bizonnyal a túlerőltetés miatt. Néhány napig kifejezetten kímélnie kellene a térdét, és rendszeresen jegelnie is. Emellé egy gyulladásgátló gyógyszert is felírok Önnek. Volt-e korábban gyomorbetegsége, mondta-e Önnek szakember, hogy gyomor- vagy nyombélfekélye van?

Soha nem volt baj a gyomrommal, most is megeszem mindent, amit elém raknak. Egyébként a tanácsát követve az utóbbi négy hónapban 5 kilót leadtam.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kovács László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.