hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...ha primer hyperparathyreosis gyanúja merül fel

A középkorú (55 éves) nőbeteg anamnézisében 5 éve ismétlődő, kétoldali vesekövesség, oszteodenzitometriával 2 éve igazolt calcipeniás osteopathia („csontritkulás”), 1 éve ismert és kezelt magas vérnyomás szerepel. Csak a beteg mostani jelentkezése előtt határozták meg először a szérum kalcium- és foszforszintjét; a magas kalcium- (3,08 mmol/l) és alacsony foszforérték (0,65 mmol/l) alapján merült fel a primer hyperparathyreosis (PHPT) gyanúja.

A PHPT gyanújával szakorvoshoz küldött betegek első kérdése leggyakrabban az, hogy „Végül is mi a bajom, doktor úr? Eddig veseköveim voltak, csontritkulásom lett, most meg a nyakamon keresik a bajt?” Ilyenkor röviden el szoktam magyarázni a betegség kórlényegét, vagyis azt, hogy a nyakon, a pajzsmirigy mögött elhelyezkedő mellékpajzsmirigyek fokozott hormontermelése következtében a kalcium a csontokból a vérbe kerül, emiatt magas a vér kalciumszintje, és ezért alakul ki a csontritkulás. Ez a csontritkulás különbözik a nők menopausa utáni osteoporosisától (jóllehet calcipeniás osteopathiáról van szó, amely jelentősen ronthatja az esetleg ettől függetlenül fennálló postmenopausás osteoporosis miatt csökkent csontsűrűség-értékeket). A sok kalcium a vérből a vizelettel nagy mennyiségben kiürülve vesekőképződést okozhat. Ezek a folyamatok évek-évtizedek alatt vezetnek a betegség klinikai megjelenéséhez, ezért tudatosítani kell a betegben a krónikus lefolyást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.