hirdetés

Öngyilkos magatartás és antidepresszívumok – célt tévesztett az FDA kiemelt figyelmeztetése?

Az USA-ban 2004 óta fel kell tüntetni az antidepresszívumok termékkísérőjén, hogy ezek a szerek fokozhatják a 25 éven aluliak öngyilkossági késztetését. Nem került bele a szövegbe, hogy az antidepresszívumok szuicidprotektív hatása nagyságrendekkel nagyobb, mint az általuk okozott ritka állapotromlás, következ­ményes szuicidalitás. Ezt követően több vizsgálat az ilyen szerek felírásának jelen­tős csökkenését észlelte a 25 évesnél fiatalabbak között. Közben e korcsoportban markánsan emelkedett a szuicid halálozás, az idősebb korosztályokban viszont, ahol az antidepresszívumok forgalma tovább nőtt, az öngyilkossági ráta konzek­vensen csökkent. Az FDA figyelmeztetése a szándékkal ellentétes hatást ért el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Rihmer Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.