hirdetés

Neuropátiás fájdalom előfordulásának gyakorisága sclerosis multiplex korai szakában

Prospektív vizsgálat a neuropátiás fájdalom prevalenciájának és prognosztikai markereinek meghatározására korai fázisú sclerosis multiplexben

Sclerosis multiplexben (SM) a neuropátiás fájdalom előfordulási aránya korábbi tanulmányok szerint 29%-os, a betegség korai stádiumában pont prevalenciája 14%, élettartam-prevalenciája 28%. SMben a neuropátiás fájdalom jelentkezhet végtagfájdalom, trigeminus neuralgia, vagy Lhermitte-jel formájában, melyek feltételezetten a szenzoros rendszerek (spinothalamicus pálya, a trigeminus ideg belépési zónája, a nyaki gerincvelő hátsó köteg) demielinizációjának következményei, és ezáltal az SM patológiájával közvetlenül összefüggőnek tekinthetők. A jelen tanulmány a neuropátiás fájdalom előfordulási arányának felmérését, valamint megjelenésével összefüggő demográfi ai, rokkantsági és emocionális faktorok feltérképezését célozta korai stádiumú SM-ben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.