hirdetés

A carotis intima-media vastagsága és a korai stádiumú krónikus vesebetegség összefüggései

A tünetmentes polivaszkuláris eltérések következményei

Az artériafal hypertrophiájának nem invazív markerét, a fokozott intima-media vastagságot (IMT, intima-media thickness) a generalizált atherosclerosis indikátorának tekintik. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fokozott carotis-IMT kockázati tényezői közé tartozik többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dyslipidaemia és a dohányzás. Nemrégiben arra is fény derült, hogy a krónikus vesebetegség (CKD, chronic kidney disease) nemcsak a kardiovaszkuláris betegségek megbízható prediktora, hanem a fokozott carotis-IMT potenciális kockázati tényezője is. Azonban továbbra sem tisztázott a renális diszfunkció szerepe a normálisnál nagyobb carotis-IMT kockázatának fokozásában, különösen kis kockázatú átlagpopulációban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.