hirdetés

International Journal of Stroke

A korábbi intravénás trombolízis elősegíti az endovaszkuláris mechanikus rekanalizációt a nagy intracranialis artériák elzáródásaiban

Rövidebb beavatkozás, gyorsabb felépülés

Egy nagy intracranialis artéria elzáródása kezelés nélkül általában nagy kiterjedésű infarktushoz vezet, mely rossz prognózissal társul. A jobb kimenetelt ígérő rekanalizáció gyógyszeres és mechanikus módszerekkel érhető el. Erre használható intravénás rekombináns szöveti plazminogén-aktivátor (rtPA), ám a nagy intracranialis artériák esetében a rekanalizáció aránya nem kielégítő. Alternatívát kínálhat az endovaszkuláris terápia (intraarteriális trombolízis, endovaszkuláris mechanikus rekanalizáció), mely az esetek jelentős hányadában rekanalizációt eredményez. Az endovaszkuláris módszerek klinikai haszna egyelőre még meglehetősen behatárolt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
T. Pfefferkorn, M. Holtmannspötter, M. Patzig, H. Brückmann, C. Ottomeyer, C. Opherk, M. Dichgans, G. Fesl
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.