hirdetés

International Journal of Stroke

A nyaki verőérben a nagyobb intima-media vastagság az extravaszkuláris eseményeket előrejelzi, a recidív stroke-ot azonban nem

Tranziens ischaemiás attak (TIA) eseteiben végzett vizsgálat

Az átmeneti ischaemiás roham (TIA, transient ischemic attack) definíció szerint olyan vaszkuláris eredetű neurológiai deficit, mely 24 órán belül teljesen rendeződik. A TIA az ischaemiás stroke kockázati tényezője: egy nemrégiben közzétett metaanalízis szerint TIA után a stroke rövid távú (7 napon belüli) kockázata 5% körül van. A TIA az extracranialis vaszkuláris események (EVE, extracranial vascular event) valószínűségét is növeli: a myocardialis infarktus kockázata egy év elteltével 2%. Öt éven túl nagyjából azonos gyakorisággal fordul elő cerebrális infaktus és EVE, ami alapján a stroke egy globális kóregyüttes részének tekinthető. Mindazonáltal kevés vizsgálat indult a nagy vaszkuláris események előrejelző tényezőinek azonosítására, és a szubklinikus extracranialis atheromatosis szisztematikus értékelése jelenleg nem szerepel a rutin ajánlásokban a tünetmentes stroke-túlélők esetében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
F. Purroy, J. Montserrat, R. Begué, M. Gil, A. Quílez, J. Sanahuja, L. Brieva, M. Pardina, G. Piñol-Ripoll
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.