hirdetés
hirdetés

Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery

A preoperatív CTvizsgálat csökkenti a perioperatív stroke esélyét szívműtétek utáni reoperáció kapcsán

Sternotomia után nagyobb a halálozás esélye

Sternotomiát követően nagyobb a szívműtétek operatív mortalitása és morbiditása. A legfrissebb beszámolók szerint a halálozási arány többféle reoperáció esetében is emelkedett marad; ezek közé tartozik a coronaria bypass műtét (CABG, coronary artery bypass grafting) és a szívbillentyűműtétek. Mindezek ismeretében folyamatos erőfeszítések történnek a kardiális reoperációk sebészeti kimenetelének javítására. Egyre szélesebb körben teret nyer a szívműtétek előtti képalkotó vizsgálatok – elsősorban a CT-vizsgálat – végzésének gyakorlata. E technológia segítségével a sebész pontosabb képet kaphat a substernalis, mediastinalis és kardiális képletek anatómiai helyzetéről, az esetleges anatómiai variációkról és kóros eltérésekről, és megtervezheti a kanülálási stratégiát is. Ily módon a modern képalkotó technika javíthatja a műtét kimenetelét is. A bemutatott vizsgálat célja a reoperatív kardiológiai beavatkozások előtt végzett CT-vizsgálat szerepének és értékének meghatározása mellett annak felmérése volt, hogy a CT-vizsgálat mennyiben javíthatja a betegek posztoperatív kimenetelét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
D. LaPar, G. Ailawadi, J. Irvine, C. Lau, I. Kron, J. Kern
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.