hirdetés

A stroke-kal vagy halálozással kapcsolatos anatómiai és technikai tényezők carotis angioplastica és sztentbeültetés kapcsán

Az Endarterectomy Versus Angioplasty in patients with symptomatic severe carotid stenosis (EVA-3S) Trial adatainak elemzése és szisztematikus áttekintés

A carotis angioplastica és sztentbeültetés (CAS) a nyaki verőér endarterectomiájának alternatívája lehet nagyfokú szűkület megoldására. Mindkét technika szövődmények veszélyét rejti magában, melyek közül leginkább a neurológiai deficitek érdemelnek említést. A CAS-ról eddig még nem bizonyosodott be nagy, véletlen besorolásos klinikai vizsgálatokban, hogy a 30 napon belüli stroke vagy a halálozási arányt tekintve biztonságosabb technika lenne, mint az endarterectomia. Az érvényben lévő irányelvek ennek megfelelően a carotis endarterectomiát jelölik meg választandó eljárásként az arteria carotis szűkülete esetén. A perioperatív periódus letelte után azonban a CAS a carotis endarterectomiával megegyező hatásosságúnak tűnik az azonos oldali stroke középtávú prevenciójában, ami arra utal, hogy megfelelően megválasztott betegeknél a CAS elfogadható választási lehetőséget kínál olyan esetekben, ahol a CAS 30 napon belüli szövődményeinek kockázata csekély. Miközben az endarterectomia szövődményeit széles körben elemezték, a CAS-t követő nem kívánt eseményekre hajlamosító tényezőkről még messze nem teljes a tudásunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
O. Naggara, E. Touzé, B. Beyssen, L. Trinquart, G. Chatellier, J. Meder, J. Mas, for the EVA-3S Investigators
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.