hirdetés

C. Dohmen, N. Galldiks, B. Bosche, L. Kracht, R. Graf

Az ischaemia súlyossága meghatározza és előrejelzi a malignus cerebralis oedema kialakulását az arteria cerebri media nagy infarktusaiban

Az ACM-területi ischaemia malignus vs. benignus lefolyása

A térszűkítő hatású cerebralis oedema életveszélyes szövődmény az arteria cerebri media (ACM) elzáródása okozta nagy kiterjedésű infarktus kapcsán. A korai retrospektív vizsgálatok szerint akár 80% is lehet a halálozási arány konzervatív kezelés mellett, ezzel érdemelte ki az állapot a „malignus ACM infarktus” megjelölést. A konzervatív terápia esetén észlelhető nagy mortalitási arány a stroke után 48 órán belül végzett dekompressziós hemicraniectomiával csökkenthető, mely egyúttal a morbiditási arányt is javítja. Tekintettel arra, hogy az oedemaképződés a stroke-ot követő 2–5 napban éri el a csúcsát, a hemicraniectomia életmentő hatása attól függ, hogy már korán, azaz a masszív agyvizenyő kialakulása előtt sor kerül-e rá.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
C. Dohmen, N. Galldiks, B. Bosche, L. Kracht, R. Graf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.