hirdetés

MD Kurt Kurowski cikkei

  #1
2008-11-01 00:00:00

A családorvosoknak döntő szerepük van az IgE által közvetített ételallergiák lehetőségének felvetésében és a diagnózis felállításában, de fontos az is, hogy a beteg által tévesen allergiának tulajdonított tünetek kivizsgálását a helyes irányba tereljék. Akut szisztémás ételallergiás reakciót az esetek több mint 90%-ában a tojás, a tej, a szója, a búza vagy a földimogyoró (gyermekek), illetve a héjas állatok, a diófélék, a földimogyoró vagy a hal (felnőttek) váltanak ki. Az ételek többnyire orális allergia szindrómát okoznak, anafilaxiás reakciót ritkábban. Az ételallergiát prick teszttel vagy radioallergoszorbens teszttel vizsgálják. Az intradermális teszt első vizsgálatként nem javasolható. A legspecifikusabb vizsgálat a kettős vak ételprovokáció. A kezelés lényege az allergiát kiváltó étel kerülése. Azoknak a betegeknek, akiknél az étel anafilaxiás reakciót vált ki, azonnali adrenalin injekcióra van szükségük, és el kell magyarázni nekik, hogyan adják be maguknak az injekciót, ha véletlenül allergiát kiváltó ételt fogyasztanak. Enyhébb reakciók esetében antihisztaminok adhatók.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.