Pszichiátria, háziorvoslás

A kényszerbetegség kivizsgálása és kezelése

A kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) jelentôs lelki megterhelést és munkaképesség-csökkenést okozó állapot, mely sok esetben felismerés és kezelés nélkül marad. A háziorvosnak tisztában kell lennie megjelenési formáival, képesnek kell lennie az obszessziók (kényszergondolatok) és kompulziók (kényszercselekvések) azonosítására, tájékoztatnia kell a beteget betegsége természetéről. A kezelés ritkán hoz teljes gyógyulást, de enyhíti a tüneteket. Elsőként kognitív viselkedésterápiával kell próbálkozni, az expozíció és a válaszreakció megelőzésével.Emellett jó hatásúak a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló szerek (SSRI). A kényszerbetegség kezelése során gyakran nagyobb dózisban kell adagolni a gyógyszereket, mint más kórképekben, és hosszabb idő telhet el a hatás jelentkezéséig. Terápiarezisztens esetekben az SSRI kiegészíthető atípusos antipszichotikummal. A kényszerbetegség idült kórkép, nem ritkák a visszaesések. A kezelés leépítése csak óvatosan történhet. A beteget nem szabad szem elől téveszteni, hogy időben felismerhessük az esetleges depressziót és az öngyilkossági gondolatokat.

Kulcsszavak: KÉNYSZERBETEGSÉG, KÉNYSZERCSELEKVÉSEK, KÉNYSZERGONDOLATOK, KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIA, SZEROTONINSZINDRÓMA,
SZELEKTÍV SZEROTONINVISSZAVÉTEL-GÁTLÓK

 

 

A teljes cikk a kommentárral letölthető a lenti kapcsolt fájl feliratra kattintva.

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.