Gyógyszer okozta tüdőbetegségek

Sokféle bronchopulmonális rendellenesség alakulhat ki gyógyszeres kezelé­sek szövődményeként az egyszerű köhögéstől az obstruktív bronchiolitisig. A tüdőparenchima érintettsége alveolitisben/pneumonitisben vagy tüdőfibrózisban nyilvánulhat meg. A tüdőkárosodás további lehetséges for­mái a nem kardiális eredetű tüdőödéma, a diffúz alveoláris károsodás vagy vérzés, az eozinofil tüdőbetegségek, a pulmonális erek rendellenességei és a pleurális elváltozások. E szövődményeknek ritkán vannak patognomikus vo­násaik, éppen ezért nem hagyhatók figyelmen kívül a gyógyszerektől függet­len tüdőbetegségek elkülönítő diagnosztikájában. A legelső terápiás teendő a szövődményért felelős gyógyszer(ek) elvonása, az esetleges kiegészítő keze­lés fő eszközei a glükokortikoidok.


A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vizi Éva
a szerző cikkei

(forrás: Orvostovábbképző Szemle)
Olvasói vélemény: 9,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[99320] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.