Perzisztáló asthma kezelése inhalációs szteroid és hosszú hatástartamú béta-agonista fix kombináció

Főbb tézisek:

  1. A perzisztáló asthma bronchiale minden súlyossági fokozatában minden korosztály kezelésének alapját az inhalációs szteroidok képezik. A lokálisan alkalmazandó szteroid adagja egyenesen arányos az állapot súlyosságával. Mivel ez a kezelés sem mentes a dózisfüggő szisztémás mellékhatásoktól, az inhalációs szteroidokat is a lehető legkisebb adagban kell alkalmazni.
  2. Az antileukotriének, az antikolinerg szerek, valamint a cromolyn és a nedocromil nem általános gyógyszerei az asthmának, használatuk egyedi esetekben képezheti megfontolás tárgyát. Specifikus immunterápia segítségével az asthma allergiás formáinak lefolyása enyhíthető.
  3. Jó hörgtágító hatásuk miatt a b2-agonisták az inhalációs szteroidok mellett az asthma bronchiale legfontosabb gyógyszerei. A formoterol és a salmeterol hosszú hatástartamuk miatt különösen alkalmasak a középsúlyos és a súlyos asthma tartós kezelésére. A formoterol hatása igen gyorsan kialakul. A b2-specifikus mellékhatások a hosszú hatástartamú készítményekre kevésbé jellemzők, mint a rövid hatástartamúakra.
  4. A szteroidok és a b2-agonisták igen jól kombinálhatók egymással, mert molekuláris szinten egymás szinergistái. A szteroidok képesek ellensúlyozni a b2-receptorok számának a rendszeres béta-agonista-kezelés miatt bekövetkező csökkenését. Megfordítva, a tartós hatású b2-agonisták is fokozzák a szteroidok terápiás hatását. A két hatóanyag kombinálásával a szteroid dózisa csökkenthető.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
W. Petermann - E. Mutschler
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.