hirdetés

Milyen étrendi módosításokkal enyhíthetők az irritábilis bél szindróma tünetei?

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ

A fermentálható oligoszacharidokban, diszacharidokban, monoszacharidokban és poliolokban (FODMAP) szegény diéta enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit és javítja az életminőséget a szokványos étrendhez képest (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgála­tok [RCT-k] metaanalízise alapján). A szolubilis rostok pótlása csökkenti az IBS tüneteit, pl. a hasi fájdalmat (B szintű ajánlás, RCT-k gyenge minő­ségű metaanalízise alapján). Azokban az esetekben, amikor az IBS tüne­tei gluténmentes diéta hatására javulnak – még ha nem is mutatkoznak gluténszenzitív enteropathia jelei –, előnyösebb a gluténmentes étrend fenntartása (B szintű ajánlás, egy RCT alapján).

hirdetés

A BIZONYÍTÉKOK ÖSSZEGZÉSE

Huszonkét RCT és nem randomizált kli­nikai intervenció (n=934) 2016-ban nyil­vánosságra hozott metaanalízisében a FODMAP-szegény diétának és a szokvá­nyos étrendnek az IBS tüneteire kifejtett hatását hasonlították össze.1 A FODMAP-ok rövid láncú szénhidrátokat tartalmaz­nak, melyek fokozott gázképződéshez ve­zetnek a vékonybélben. A betegek életkora 7 és 74 év között változott, és teljesültek a Rome III kritériumok vagy a National Ins­titute for Health and Care Excellence IBS-re vonatkozó kritériumai. A kimenetelek megítélésére többek között az IBS Severity Scoring System és az IBS Quality of Life ská­la pontszámait használták. Az IBS Severity Scoring System a hasi fájdalom erősségén és gyakoriságán, a haspuffadáson, a szé­kelési szokásokkal kapcsolatos elégedet­lenségen túl azt értékeli, hogy a betegség mennyiben befolyásolja az életminőséget. Ezt 0-tól 500-ig terjedő pontskálán adja meg, mely szerint 50 pontos csökkenés klinikai javulást jelez. Az IBS Quality of Life skála 41 IBS-specifikus faktort mér; 9 pontos csökkenés esetén beszélhetünk klinikai javulásról. Az RCT-kben a köve­tési idő 3−6 hét volt, a nem randomizált intervenciók esetében 2 nap és 35 hónap közé esett. A FODMAP-szegény diétán lévő betegek csoportjában nagyobb volt an­nak esélye, hogy az IBS Severity Scoring System pontszáma legalább 50 ponttal javult (hat RCT, n=354, esélyhányados [OR]: 0,44, 95%-os MT: 0,25−0,76; és 16 nem randomizált vizsgálat, n=580, OR: 0,04, 95%-os MT: 0,00−0,38). Ugyancsak nagyobb valószínűséggel következett be legalább 9 pontos javulás az IBS Quality of Life skála pontszámában az RCT-kben (OR: 1,8, 95%-os MT: 1,1−3,0) és a nem randomizált intervenciókban (OR: 2,6, 95%-os MT: 1,5−4,8; az összegzett vizsgá­latok számát és a betegszámot nem közöl­ték). A nem randomizált intervenciók te­kintetében nagyobb volt a heterogenitás, és a vak elrendezés hiánya is torzíthatta az eredményeket.

Tizennégy RCT (n=906) metaanalízisét hozták nyilvánosságra 2014-ben, melyek a rostpótlás felnőtt betegek globális IBS-tüneteire és hasi fájdalmára kifejtett hatását elemezték.2 A következő pótlá­sokat alkalmazták intervencióként: korpa (10−20 g vagy nincs megadva), szolubilis útifűmaghéjrost (20 g vagy nincs meg­adva), lenmag (24 g) vagy közelebbről nem meghatározott rostkoncentrátum 4−16 héten keresztül, utána legalább 7 napos követéssel. Négy vizsgálatban a Manning vagy a Rome III kritériumok alapján állították fel az IBS diagnózisát, míg 10 vizsgálatban a szerzők által fel­állított kritériumokat vettek figyelembe. A kimeneteleket többféle IBS-tüneti skála alapján adták meg, és a javulást a Likert-skála vagy az adott vizsgáló kritériumai alapján ítélték meg. Az útifűmaghéj volt az egyetlen, melynek hatására javult az IBS globális tünettana és a hasi fájda­lom a placebóhoz képest (hét vizsgálat, n=499, relatív kockázat: 0,83, 95%-os MT: 0,73−0,94). Korpa, lenmag vagy nem specifikált rostkoncentrátum szedésével nem sikerült szignifikáns javulást elérni. Az elemzés értékét csökkenti, hogy az egyes vizsgálatok nem voltak egységesek az IBS definíciója, a rostpótlás időtartama és dó­zisa, valamint a tüneti értékelésre használt kritériumok szempontjából.

Egy 2011-ben publikált kettős vak RCT-be 34 olyan IBS-beteget vontak be, akiknek a tüneteit gluténmentes diétával jól kézben tudták tartani.3 A betegek élet­kora 29 és 55 év közé esett, amikor az IBS kórisméjét a Rome III kritériumok alapján felállították, s szerológiai vizsgálatokkal és a nyombél biopsziájával kizárható volt a coeliakia diagnózisa. A vizsgálati cso­portok továbbra is gluténmentes diétát követtek, és véletlen besorolás alapján 6 héten keresztül naponta egy muffint vagy két szelet kenyeret fogyasztottak, melyek esetenként glutént is tartalmaztak. Vizuális analóg skálán értékelték az IBS tüne­teinek erősségét, ezen belül a fájdalmat, a puffadást, a széklet konzisztenciájával kapcsolatos elégedettséget, a fáradtsá­got, a gázosságot és a hányingert. Meg­határozták a C-reaktív protein, a coeliakia-antitestek és a székletből a laktoferrin szintjét, hogy megbizonyosodjanak ar­ról, hogy a tünetek súlyosbodása nem a coeliakiára vezethető vissza. A glutént is fogyasztó csoportban gyakoribb volt az elégtelen tüneti kontroll aránya, mint a gluténmentes diétát tartó betegek körében (68% vs. 40%; p=0,0001). A bél­rendszeri gyulladást vagy károsodást jelző biomarkerek egyike sem mutatott szigni­fikáns változást. A résztvevők között igen jó volt a diétával kapcsolatos adherencia, bár mindkét csoportban némi tüneti ros­szabbodás volt megfigyelhető.

EFFECT OF DIETARY CHANGES ON IBS SYMP­TOMS • VOL 98 / NO 5 / SEPT 1, 2018 / AMERICAN FAMILY PHYSICIAN

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerzők munkahelye:
Dr. Michael Erlandson, Dr. Suzanne Hutchison, Dr. Laurie C. Ivey, Denise Ogden, Dr. Kenyon Weidle
Svéd Családorvosi Rezidensképző, Coloradói Egyetem, Littleton (Colorado, USA)

Irodalom:
1.
Marsh A, Eslick EM, Eslick GD. Does a diet low in FOD­MAPs reduce symptoms associated with functional gastro­intestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr 2016;55(3):897–906

2. Moayyedi P, Quigley EM, Lacy BE, et al. The effect of fiber supplemen¬tation on irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol 2014;109(9):1367–1374

3. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celi­ac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol 2011;106(3):508–514

Dr. Michael Erlandson
a szerző cikkei

Dr. Suzanne Hutchison
a szerző cikkei

Dr. Laurie C. Ivey
a szerző cikkei

Denise Ogden
a szerző cikkei

Dr. Kenyon Weidle
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.