hirdetés

Az egészségközpontú szemlélet fontossága a mindennapi orvosi gyakorlatban

A rendelésen hipertóniás, elhízott, diabéteszes, infarktuson átesett, csípőízületi fáj­dalomra panaszkodó beteggel beszélgetek. Elmagyarázom, milyen fontos betarta­nia a diétát, fogynia kellene, jó lenne, ha többet mozogna; hogy a gyógyszereket is rendszeresen szedje, mondok pár szót az előnyös hatásukról. Megértően bólogat. Rátérünk arra, hogy ha betartja a megbeszélteket, egyre erősebb lesz, újból dol­gozhat a kertjében, látogathatja az unokáit, el tud járni a templomba, részt vehet az ultipartikon. Szeme csillogni kezd, mosolyogva mondja: „Érdekes, eddig minden orvos a betegségemről beszélt! Először érdekel valakit, hogyan élek, mit szeretnék csinálni! Megegyeztünk, doktor úr!

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vályi Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.