hirdetés

Az anya krónikus magasvérnyomásbetegsége és a terhességi komplikációk

A krónikus magasvérnyomás-betegség az évtizedekkel ezelőtti ismereteink szerint körülbelül 1−5%-ban érinti a terhesség végső kimenetelét. A fogamzóképes nők csoportjának összetétele azonban mostanra sokat változott, jelentős számban a későbbi életkorra tolódtak a terhességek: mára már 1%-ról 8%-ra növekedett a 35 év fölöttiek aránya az összes terhes nők között. Természetesen az átlagos életkor növekedése nem az egyetlen megváltozott tényező: a magas vérnyomás, az obesitas, a metabolikus szindróma, a szociális tényezők stb. mind szerepet kapnak a terhesség kiviselését befolyásoló faktorok között. Számos régebbi eset-kontroll vizsgálat bizonyította, hogy az anya krónikus magasvérnyomás-betegsége negatívan befolyásolja az anya és a magzat egészségi állapotát egyaránt, de retrospektív és prospektív kohorszvizsgálatokban, intervenciós vizsgálatokban és megfigyeléses vizsgálatokban is több terhességi komplikáció jelentkezett a hypertoniás anyáknál. Fiatal nők egyébként pontosan a terhesség első heteiben végzett nőgyógyászati vizsgálat során szembesülnek életükben először magasabb vérnyomásukkal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.