hirdetés

Vesefunkció vizsgálata vesesejtes carcinoma miatt végzett részleges vagy radikális nephrectomiát követően

Populáció alapú tanulmány: 10 éves időszak áttekintése

A vese leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, a vesesejtes carcinoma (RCC) az északi országokban az összes daganatos kórkép 2-3%-át teszi ki . Izlandon ismeretlen okból az előfordulási gyakoriság magasabb, 10,5/100000 betegév férfiaknál és 6,2/100000 betegév nőknél). A radikális nephrectomia (RN) hagyományosan a lokalizált RCC standard kezelése, míg a részleges nephrectomiát (partial nephrectomy, PN) hagyományosan a csökkent vesefunkcióval, egyetlen vesével, illetve kétoldali vesetumoros betegeknél végzik. Az elmúlt évtizedben a PN népszerűbbé vált, különösen a kisméretű daganatok esetén. Az European Urology Association (EUA) és az American Urology Association (AUA) legújabb irányelvei szerint 4 cm-nél kisebb daganatoknál a PN javasolt. Számos tanulmányban mutatták ki a PN kedvezőbb hatásait kisméretű RCC-ben. A sebészi technika fokozatos fejlődésével a PN utáni visszaesési arány most azonos az RN utáni visszaesésekkel. A PN jelentősége folyamatosan nő, tekintettel a mellékleletként felfedezett vesetumorok növekvő arányára. A jelen tanulmány célkitűzése az RCC miatt végzett valamennyi PN-esethez tartozó klinikai adatok elemzése egy 11 éves időszakban Izlandon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mariusdottir E
a szerző cikkei

Jonsson E
a szerző cikkei

Marteinsson VT
a szerző cikkei

Sigurdsson MI
a szerző cikkei

Gudbjartsson T
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.