hirdetés

Prof. dr. Botz Lajos cikkei

  #1
2011-08-12 13:51:00

A legkiválóbb elektronikus gyógyszerfelíró rendszerektől, szoftverektől sem várhatjuk, hogy minden lehetséges gyógyszerkölcsönhatást felismerjenek és megbízhatóan különbséget tegyenek a klinikailag jelentős és kevésbé jelentős kölcsönhatások között. A cikk példái és áttekintő táblázatai segítenek csökkenteni a párhuzamosan több gyógyszert szedő betegeket terhelő interakciós kockázatot.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.