hirdetés

MD David M. Bamberger cikkei

  #1
2012-11-12 16:45:00

Bakteriális meningitisz esetén azonnal el kell kezdeni az életkortól és a kockázati tényezőktől függő empirikus antibakteriális kezelést, még akkor is, ha nem lehet azonnal lumbálpunkciót végezni. Az antibakteriális kezelés előtt vagy mellett indított dexametazon-kezelés csökkenti a felnőttek Streptococcus pneumoniae fertőzésének morbiditását és mortalitását. A pneumococcus törzseinek közel 30%-a nem érzékeny a penicillinre. A fejlett országokban a felnőttkori bakteriális meningitisz letalitása 21%. A konjugált vakcinák alkalmazása csökkentette mind a gyermekek, mind a felnőttek bakteriális agyhártyagyulladásának előfordulását.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.