EGFR-gátlók és multi-tirozinkináz-gátlók bőrgyógyászati mellékhatásai

Elisabeth Livingstone,* Tanja Trarbach,** Lisa Zimmer,* Martin Schuler,** Dirk Schadendorf* *Esseni Egyetemi Klinikák, Dermatológiai és Bőrrákcentrum, **Esseni Egyetemi Klinikák, Belgyógyászati Klinika (Daganatkutatás)

Az onkoterápiában egyre nő a célzott szerek, közülük is elsősorban az epidermális növekedési faktor receptorát, illetve a tirozin-kinázokat gátló hatóanyagok jelentősége. Ezek mellékhatásprofilja nagyban különbözik a hagyományos kemoterápiákétól, alkalmazásukat vagy dózisukat gyakran a bőrgyógyászati mellékhatások korlátozzák. Ezért a célzott onkológiai kezelések során nagy hangsúlyt kell kapnia a lehetséges mellékhatások ismeretének; a dermatológus, az onkológus és a háziorvos közti szoros együttmûködésnek; valamint a beteg részletes felvilágosításának. Az ilyen mellékhatások kezelésére szakosodott interdiszciplináris szakrendelések részt vállalhatnak a súlyos helyzetek megoldásából, az új terápiás stratégiák fejlesztéséből.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.