A kontakt-dermatitis diagnózisa és kezelése

Richard P. Usatine, MD és Marcela Riojas, MD - Prof. dr. Temesvári Erzsébet kommentárjával

Az irritációs kontakt-dermatitis bőrelváltozásait immunmoduláció nélküli irritáció okozza. Az allergiás kórforma késői hiperszenzitivitási reakció. Kontakt-dermatitist leggyakrabban a mérges szömörce, a nikkel és illatanyagok okoznak. Akut esetben látványos elváltozás is kialakulhat bőrpírral és hólyagokkal. A krónikus esetekre inkább a kirepedezett lichen jellemző. Ha van feltételezett oki tényező a háttérben, először azt kell megvizsgálni, hogy az adott anyaggal való érintkezés kerülése megszünteti-e a problémát. A körülírt akut allergiás kontakt-dermatitises bőrelváltozások helyi szteroidokkal kezelhetők. Ha az allergiás kontakt-dermatitis nagy kiterjedésű, a szisztémás szteroid kezelés 12–24 órán belül enyhíti a tüneteket. Tapaszos allergiatesztet kell végezni a kezelés sikertelensége és ismeretlen diagnózis vagy nem azonosítható allergén esetén.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Richard P. Usatine, MD
a szerző cikkei

Marcela Riojas, MD
a szerző cikkei

Prof. dr. Temesvári Erzsébet
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[86862] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.