Immunológia

A thrombocyták szerepe a véralvadás, a trombózis, az immunvédekezés és a gyulladások létrejöttében

A thrombocyták nem csupán közvetítői az elsődleges hemosztázisnak. Felületükön megy végbe a fibrinképzésért felelős proteáz, a trombin robbanásszerű felszaporodása. Nemcsak a negatív töltésű foszfolipidek segítségével kötnek meg alvadási faktorokat, hanem saját receptoraik révén is. Differenciáltságuk ellenére számos ponton részt vesznek az immunitásban és a gyulladásos reakciókban. Interakcióba lépnek a dendritikus sejtekkel, a B- és T-lymphocytákkal, ezáltal befolyásolják az általános és a specifikus immunvédekezést. A P-szelektin és glükoprotein ligandja (PSGL-1) alkotta híd a vérlemezkék és a gyulladásos sejtek közti kapcsolatteremtés fontos eszköze, további aktivációs lépések elindítója és jelenleg fejlesztés alatt álló gyógyszerek támadáspontja. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak az atherosclerosisnak és tromboembóliás szövődményeinek kialakulásában is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
K. Jurk
a szerző cikkei

B. E. Kehrel
a szerző cikkei

Prof. dr. Boda Zoltán, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.