hirdetés

Szívritmus-szabályozó (pacemaker)

Ha állandóan vagy időnként kórosan lassú vagy szabálytalan a szívműködés, ha az EKG bizonyos kóros eltéréseket mutat, az egyszerű műtéttel beültethető elekt­romos szívritmus-szabályozó (pacemaker, ejtsd: pészméker) segít megelőzni a tü­neteket, rosszulléteket, akár a hirtelen szívhalált. Magyarországon évente több ezer beteg kap szívritmus-szabályozót.

hirdetés

A készülék működése, beültetése

A pacemaker a szív saját ingerképző és ingerületvezető rendszerének műkö­dési zavarait küszöböli ki. A készülé­ket kisebb műtéttel ültetik be a mell­kas bőre alá. A szövetbarát tokban lévő, sok évig működő elem akkor ad le impulzust, ha a vénákon keresz­tül a szív üregeibe vezetett elektródok bizonyos időn belül nem érzékelnek szív-összehúzódást. Van olyan pacemaker, amelyik érzékeli a beteg fizikai igénybevételének változásait, és na­gyobb terheléskor gyakrabban ad le impulzusokat, hogy a szív kielégítse az izmok fokozott oxigénigényét.

Az együregű pacemakerek csak egy pitvar vagy egy kamra működését ér­zékelik és szabályozzák közvetlenül, a gyakrabban használt kétüregű rit­musszabályozóknak pitvari és kamrai csatlakozásuk is van, a háromüregű (ún. reszinkronizációs) pacemakerek pedig egy pitvarral és a két kamrával állnak közvetlen kapcsolatban.

A pacemakert rendszeresen ellenőriz­ni kell, és időnként szükség lehet a ké­szülék átprogramozására vagy az elem cseréjére, ami rendszerint egészen egy­szerű műtéti beavatkozás. A „távellenőr­zés”, amely megkíméli a beteget az uta­zástól, hazánkban még nem terjedt el.

Kinek van szüksége pacemakerre?

Ha az állandósult lassú szívverés tüne­teket – pl. fáradtságérzést, gyengeséget, légszomjat, szédülést, esetleg olykor esz­méletvesztést – okoz, feltétlenül indo­kolt a szívritmus-szabályozó beülteté­se. Az időszakosan lelassuló szívritmus is elegendő ok a mesterséges ritmusszabályozásra, amennyiben igazolható­an együtt jár a felsorolt tünetekkel vagy azok egy részével. Annak bizonyítására, hogy a tünetek a lassú szívritmus követ­kezményei, esetleg folyamatosan műkö­dő vagy házilag aktiválható esemény­rögzítővel kell ellátni a beteget.

Szintén meg kell fontolni a ritmus­szabályozó beültetését, ha a betegnek időnként hosszabb ideig (>6 mp) ki­hagy a szívverése. Más, gyakori vagy ritka szívritmuszavarokat is lehet pacemaker beültetésével kezelni. Ha a fő cél az életet közvetlenül veszélyez­tető kamraremegés (kamrafibrilláció) elhárítása, ez pacemakerhez ha­sonló elektromos berendezés, ún. kardioverter defibrillátor (ICD) behe­lyezésével történhet.

Mire figyeljen a pacemakeres beteg?

A pacemakerrel élő betegek a műtéti seb begyógyulása után általában nyu­godtan végezhetnek minden olyan te­vékenységet, amit a kardiológiai alap­betegségük megenged. Alkalmasak lehetnek ipari, mezőgazdasági, irodai vagy háztartási munkára, élhetnek nemi életet, vezethetnek autót, utaz­hatnak bármilyen közlekedési eszkö­zön, és sportolhatnak is. Nem befolyá­solja a pacemaker működését a tévé, számítógép, mosógép, porszívó. Mik­rohullámú sütőt is használhat a beteg, ha a működtetése közben nem áll elé. Mobiltelefon, hajszárító, villanyborot­va, forrasztópáka ne kerüljön a pace­maker közvetlen közelébe. Karnyúj­tásnyinál nagyobb távolságban nem veszélyes az elektromos fúrógép, fű­nyíró, hangszóró, elektromos melegítő.

Az autót használó pacemakeres be­tegnek sosem szabad működő motor fölé hajolnia. A hagyományos pace­makerrel élő betegeknek el kell kerül­niük a repülőtereken, védett épületek bejáratánál elhelyezett fémdetektoro­kat, és nem szabad mágnesesrezonan­cia-vizsgálatot (MRI) végezni rajtuk, mert az erős elektromágneses tér meg­zavarja a berendezés működését. Az utóbbi időben kifejlesztettek ún. MRI-kompatibilis pacemakereket is.

A ritmusszabályozóval élő beteg mindig tartson magánál egy kártyát, amelyről leolvasható a beültetett be­rendezés típusa, a beültetés időpontja, a kezelőorv

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.