hirdetés
hirdetés

Tíz tévhit az AIDS-ről és kórokozójáról

A HIV-fertőzés és az AIDS népszerű téma a sajtóban és a mindennapi be­szédben. Azt gondolhatnánk hát, hogy az utca embere is minden fontosat tud már a betegségről. Pedig sajnos nem ez a helyzet. Szinte nincs is olyan egészségügyi téma, amelyről több félreértés, félinformáció és megalapo­zatlan félelem élne az emberek fejében, mint éppen a HIV-fertőzésről. Tá­jékoztatónk ezek közül veszi sorra a „legnépszerűbbeket”.

hirdetés

Mi is az a HIV?

A HIV rövidítés a humán immundeficiencia vírust takarja. Ez az immunrendszert meg­támadó kórokozó a szervezetbe jutva az esetek egy részében szerzett immundeficiencia szindrómát (angol rövidítés­sel: AIDS-et) idézhet elő. Az AIDS súlyosan gyengíti a beteg immunvédekezését, köz­vetlenül vagy a szövődmények útján ke­zelés nélkül általában halálos kimenetelű.

A HIV csak bizonyos módon és bizo­nyos körülmények között terjed emberről emberre. Saját védelmünk érdekében is fontos, hogy ne üljünk fel a téves informá­cióknak és áltudományos ijesztgetéseknek, hiszen megalapozott ismeretek birtokában magunk is sokat tehetünk a betegség elke­rülése érdekében.

1. mítosz: A HIV-pozitív ember környezetében mindenki veszélyben van

Kezdjük ezzel a tévhittel, mivel számtalan megalapozatlan félelem és idegenkedés alapja, és így a betegek kiközösítéséhez, elszigetelődéséhez, megbélyegzéséhez vezethet. Vegyük sorra, milyen úton terjed és milyen úton nem terjed ez a vírus egyik emberről a másikra. Szögezzük le, hogy a vírus kizárólag fertőzött testnedvek (ondó, nyál, vér, hüvely-vagy végbélvá­ladék, anyatej) útján vihető át, azokkal is csak akkor, ha a vírus egyúttal a véráramba is bekerül.

A terjedés legfontosabb útjai tehát: (1) HIV-fertőzöttel történő védekezés nélküli nemi érintkezés; (2) vénás kábítószer hasz­nálata HIV-fertőzött vérével szennyezett tűvel; (3) a magzat vagy a csecsemő fertő­ződése a HIV-fertőzött anyától a terhesség, szülés vagy szoptatás során; (4) HIV-fertőzött vérével történő transzfúzió vagy HIV-fertő­zött szervét felhasználó transzplantáció; (5) egészségügyi dolgozók HIV-fertőzött vé­rével való közvetlen érintkezése bizonyos feltételek teljesülése esetén.

És hogyan nem terjed a vírus? Egysze­rű testi kontaktus, a beteg megérintése, kézfogás, ölelés stb. nem alkalmas a fertő­zés továbbadására. Ehhez tudni kell, hogy a vírus rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, ezért a szervezetből kikerülve gyorsan elpusztul. Ha tehát nincs közve­títő testnedv, akkor fertőzés sem jön létre. Nem lehet megkapni a betegséget a fer­tőzött személy verejtéke, könnye, vizelete és széklete útján sem. A vírus ezekbe nem jut át, így egyik sem szolgálhat fertőzés­forrásként. Nem terjesztik a fertőzést a szúnyogok. Bár széles körben elterjedt a tévhit, hogy a HIV – a maláriához hason­lóan – rovarok közvetítésével is terjedhet, ezt tények nem igazolják. Nem jelentenek veszélyt a vizek sem: ez vonatkozik a stran­dokra, úszómedencékre, fürdőkre és közös zuhanyozókra is.

A fertőzött által használt bögrék, ivópo­harak, evőeszközök, kilincsek, törülközők, vécéülőkék sem terjesztik a fertőzést. Nem juthat át a vírus a partnerre csóko­lózás vagy orális szex közben sem. Ez el­lentmondani látszik annak az állításnak, hogy a vírus a fertőzött személy nyálában is jelen van. Ilyen szituációkban valójában az jelent veszélyt, ha a partner szájában vagy a nemi szervek tájékán nagy fekély vagy egyéb nyitott seb, illetve a szájban jelentős fogínyvérzés áll fenn, ilyenkor ugyanis vér útján létrejöhet a fertőzés. Nem terjesztik a fertőzést az egyszer használatos injekciós tűk, fecskendők, és a szakszerűen fertőtle­nített orvosi eszközök sem, mert ez a vírus a külvilágba kerülve gyorsan elpusztul, de tudnunk kell, hogy a tűk, fecskendők közös használata kockázatos gyakorlat!

2. mítosz: A HIV-fertőzés és az AIDS csak a melegek és a drogosok problémája

Nemcsak a fertőzéstől való megalapozat­lan félelem, hanem a hamis biztonságér­zet is veszélyes lehet. Tény, hogy a fertőzés főleg a homoszexuális férfiak és a kábító­szer-használók között terjed. A statiszti­kák azonban azt mutatják, hogy férfiak 16%-a és a nők ennél jóval nagyobb há­nyada heteroszexuális nemi érintkezés kapcsán fertőződik meg.

3. mítosz: A HIV-fertőzés idővel elkerülhetetlenül AIDS-be megy át

Korábban a HIV diagnózisa valóban azt vetítette előre, hogy a fertőzöttnél előbb-utóbb AIDS alakul ki, mely a szövődmények révén éveken belül a beteg halálát okozza. Ez ma már szerencsére nem igaz. A gyógy­szeres kezelés és a megfelelő életmód se­gíthetnek a vírusfertőzés legyőzésében, az AIDS kifejlődésének megelőzésében.

4. mítosz: A fogamzásgátlás nemcsak a terhesség, de a HIV-fertőzés ellen is véd

Való igaz, hogy vannak módszereink és eszközeink a HIV-transzmisszió megelő­zésére, új fertőzések kivédésére, de a fo­gamzásgátló tabletták, illetve a nem kívánt terhesség elkerülésére alkalmas egyéb módszerek nem tartoznak ezek közé. Ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig az óv­szer, amely a közösülés során fizikai aka­dályt képez a fertőzés útjában. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tisztában legyen a helyes óvszerhasználat mikéntjé­vel, hiszen a legjobb óvszer sem ér semmit, ha nem megfelelően alkalmazzák.

5. mítosz: A HIV-pozitív nőknek nem lehet gyermekük

HIV-pozitív párnak is születhet gyermeke. Bár nincs olyan módszer, amellyel teljes biztonsággal megakadályozható, hogy az anya továbbadja a fertőzést magzatá­nak a terhesség és a szülés alatt, léteznek módszerek a kockázat jelentős csökkenté­sére. Ilyen pl. a HIV-pozitív nő vírusellenes gyógyszeres kezelése már a teherbe esés előtt, majd a terhesség alatt.

6. mítosz: A kezelés alatt álló HIV-fertőzöttek nem fertőznek

A HIV elleni kezelés – ha kellően hatásos – olyan szintre csökkentheti a vírusok számát a vérben, hogy az a szokásos laboratóriumi módszerekkel talán már nem is mutatha­tó ki. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a vírus a szervezet különböző helyein „megbújhat”. Éppen ezért a gyógyszeres kezelés alatt is alapvető fontosságú a biz­tonságos nemi érintkezés szabályainak be­tartása (pl. óvszerhasználat), hogy elkerül­hessük a partner HIV-vel való fertőződését.

7. mítosz: Ha egy pár mindkét tagja fertőzött, nem kell törődniük a HIV elleni védekezéssel

Alapvető tévedés, hogy kölcsönös HIV-pozitivitás esetén nincs szükség óvin­tézkedésekre, hiszen a HIV-nek többféle törzse létezik. Sokan nincsenek tisztában a felülfertőződés lehetőségével. Ha a vírus több törzse is jelen van a szervezetben, az megnehezíti a hatásos terápiás séma megtalálását. Ezért a biztonságos szexre vonatkozó szabályok akkor sem veszítenek érvényességükből, ha a pár mindkét tagja HIV-pozitív.

8. mítosz: Étrend-kiegészí­tőkkel és gyógynövények­kel is védekezhetünk a HIV-fertőzés ellen

Számos olyan készítmény használható a szervezet általános állapotának javí­tására, amely hivatalosan nem minősül gyógyszernek, így pl. étrendkiegészítők és gyógynövénykészítmények. Ezek azonban nem képesek gyógyítani a betegséget, és nem akadályozzák meg a fertőzés tovább­adását sem.

9. mítosz: A HIV-fertőzés gyógyítható

Többféle gyógyszer is rendelkezésre áll a HIV elpusztítására és a vírusszám csökkentésére a szervezetben. Ezek las­sítják a betegség lefolyását, éveken vagy évtizedeken át megakadályozhatják, hogy a HIV-fertőzésből AIDS betegség legyen. Egyelőre azonban váratnak ma­gukra azok a gyógyszerek és gyógymó­dok, amelyek a vírus teljes eliminálásá­val végleges gyógyulást biztosítanának a fertőzötteknek.

10. mítosz: A HIV-fertőzés vagy az AIDS egyenlő a halálos ítélettel

Az 1980-as és ’90-es években alig álltak rendelkezésre gyógyszerek a HIV-fertőzés és az AIDS kezelésére, az AIDS halálozási aránya igen magas volt. Ma már számtalan engedélyezett készítmény van forgalom­ban a vírusszám csökkentésére, a tünetek enyhítésére, a betegség előrehaladásának lassítására és a szövődmények elkerülésé­re, melyekkel tartós tünetmentesség és jó életminőség érhető el. Sok más szert jelenleg tesztelnek különböző fázisú klini­kai vizsgálatokban, és ígéretes kutatások folynak a HIV ellen hatásos vakcina kifej­lesztésére is.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[209256] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.