hirdetés
hirdetés

Tíz tévhit az AIDS-ről és kórokozójáról

A HIV-fertőzés és az AIDS népszerű téma a sajtóban és a mindennapi be­szédben. Azt gondolhatnánk hát, hogy az utca embere is minden fontosat tud már a betegségről. Pedig sajnos nem ez a helyzet. Szinte nincs is olyan egészségügyi téma, amelyről több félreértés, félinformáció és megalapo­zatlan félelem élne az emberek fejében, mint éppen a HIV-fertőzésről. Tá­jékoztatónk ezek közül veszi sorra a „legnépszerűbbeket”.

hirdetés

Mi is az a HIV?

A HIV rövidítés a humán immundeficiencia vírust takarja. Ez az immunrendszert meg­támadó kórokozó a szervezetbe jutva az esetek egy részében szerzett immundeficiencia szindrómát (angol rövidítés­sel: AIDS-et) idézhet elő. Az AIDS súlyosan gyengíti a beteg immunvédekezését, köz­vetlenül vagy a szövődmények útján ke­zelés nélkül általában halálos kimenetelű.

A HIV csak bizonyos módon és bizo­nyos körülmények között terjed emberről emberre. Saját védelmünk érdekében is fontos, hogy ne üljünk fel a téves informá­cióknak és áltudományos ijesztgetéseknek, hiszen megalapozott ismeretek birtokában magunk is sokat tehetünk a betegség elke­rülése érdekében.

1. mítosz: A HIV-pozitív ember környezetében mindenki veszélyben van

Kezdjük ezzel a tévhittel, mivel számtalan megalapozatlan félelem és idegenkedés alapja, és így a betegek kiközösítéséhez, elszigetelődéséhez, megbélyegzéséhez vezethet. Vegyük sorra, milyen úton terjed és milyen úton nem terjed ez a vírus egyik emberről a másikra. Szögezzük le, hogy a vírus kizárólag fertőzött testnedvek (ondó, nyál, vér, hüvely-vagy végbélvá­ladék, anyatej) útján vihető át, azokkal is csak akkor, ha a vírus egyúttal a véráramba is bekerül.

A terjedés legfontosabb útjai tehát: (1) HIV-fertőzöttel történő védekezés nélküli nemi érintkezés; (2) vénás kábítószer hasz­nálata HIV-fertőzött vérével szennyezett tűvel; (3) a magzat vagy a csecsemő fertő­ződése a HIV-fertőzött anyától a terhesség, szülés vagy szoptatás során; (4) HIV-fertőzött vérével történő transzfúzió vagy HIV-fertő­zött szervét felhasználó transzplantáció; (5) egészségügyi dolgozók HIV-fertőzött vé­rével való közvetlen érintkezése bizonyos feltételek teljesülése esetén.

És hogyan nem terjed a vírus? Egysze­rű testi kontaktus, a beteg megérintése, kézfogás, ölelés stb. nem alkalmas a fertő­zés továbbadására. Ehhez tudni kell, hogy a vírus rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, ezért a szervezetből kikerülve gyorsan elpusztul. Ha tehát nincs közve­títő testnedv, akkor fertőzés sem jön létre. Nem lehet megkapni a betegséget a fer­tőzött személy verejtéke, könnye, vizelete és széklete útján sem. A vírus ezekbe nem jut át, így egyik sem szolgálhat fertőzés­forrásként. Nem terjesztik a fertőzést a szúnyogok. Bár széles körben elterjedt a tévhit, hogy a HIV – a maláriához hason­lóan – rovarok közvetítésével is terjedhet, ezt tények nem igazolják. Nem jelentenek veszélyt a vizek sem: ez vonatkozik a stran­dokra, úszómedencékre, fürdőkre és közös zuhanyozókra is.

A fertőzött által használt bögrék, ivópo­harak, evőeszközök, kilincsek, törülközők, vécéülőkék sem terjesztik a fertőzést. Nem juthat át a vírus a partnerre csóko­lózás vagy orális szex közben sem. Ez el­lentmondani látszik annak az állításnak, hogy a vírus a fertőzött személy nyálában is jelen van. Ilyen szituációkban valójában az jelent veszélyt, ha a partner szájában vagy a nemi szervek tájékán nagy fekély vagy egyéb nyitott seb, illetve a szájban jelentős fogínyvérzés áll fenn, ilyenkor ugyanis vér útján létrejöhet a fertőzés. Nem terjesztik a fertőzést az egyszer használatos injekciós tűk, fecskendők, és a szakszerűen fertőtle­nített orvosi eszközök sem, mert ez a vírus a külvilágba kerülve gyorsan elpusztul, de tudnunk kell, hogy a tűk, fecskendők közös használata kockázatos gyakorlat!

2. mítosz: A HIV-fertőzés és az AIDS csak a melegek és a drogosok problémája

Nemcsak a fertőzéstől való megalapozat­lan félelem, hanem a hamis biztonságér­zet is veszélyes lehet. Tény, hogy a fertőzés főleg a homoszexuális férfiak és a kábító­szer-használók között terjed. A statiszti­kák azonban azt mutatják, hogy férfiak 16%-a és a nők ennél jóval nagyobb há­nyada heteroszexuális nemi érintkezés kapcsán fertőződik meg.

3. mítosz: A HIV-fertőzés idővel elkerülhetetlenül AIDS-be megy át

Korábban a HIV diagnózisa valóban azt vetítette előre, hogy a fertőzöttnél előbb-utóbb AIDS alakul ki, mely a szövődmények révén éveken belül a beteg halálát okozza. Ez ma már szerencsére nem igaz. A gyógy­szeres kezelés és a megfelelő életmód se­gíthetnek a vírusfertőzés legyőzésében, az AIDS kifejlődésének megelőzésében.

4. mítosz: A fogamzásgátlás nemcsak a terhesség, de a HIV-fertőzés ellen is véd

Való igaz, hogy vannak módszereink és eszközeink a HIV-transzmisszió megelő­zésére, új fertőzések kivédésére, de a fo­gamzásgátló tabletták, illetve a nem kívánt terhesség elkerülésére alkalmas egyéb módszerek nem tartoznak ezek közé. Ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig az óv­szer, amely a közösülés során fizikai aka­dályt képez a fertőzés útjában. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tisztában legyen a helyes óvszerhasználat mikéntjé­vel, hiszen a legjobb óvszer sem ér semmit, ha nem megfelelően alkalmazzák.

5. mítosz: A HIV-pozitív nőknek nem lehet gyermekük

HIV-pozitív párnak is születhet gyermeke. Bár nincs olyan módszer, amellyel teljes biztonsággal megakadályozható, hogy az anya továbbadja a fertőzést magzatá­nak a terhesség és a szülés alatt, léteznek módszerek a kockázat jelentős csökkenté­sére. Ilyen pl. a HIV-pozitív nő vírusellenes gyógyszeres kezelése már a teherbe esés előtt, majd a terhesség alatt.

6. mítosz: A kezelés alatt álló HIV-fertőzöttek nem fertőznek

A HIV elleni kezelés – ha kellően hatásos – olyan szintre csökkentheti a vírusok számát a vérben, hogy az a szokásos laboratóriumi módszerekkel talán már nem is mutatha­tó ki. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a vírus a szervezet különböző helyein „megbújhat”. Éppen ezért a gyógyszeres kezelés alatt is alapvető fontosságú a biz­tonságos nemi érintkezés szabályainak be­tartása (pl. óvszerhasználat), hogy elkerül­hessük a partner HIV-vel való fertőződését.

7. mítosz: Ha egy pár mindkét tagja fertőzött, nem kell törődniük a HIV elleni védekezéssel

Alapvető tévedés, hogy kölcsönös HIV-pozitivitás esetén nincs szükség óvin­tézkedésekre, hiszen a HIV-nek többféle törzse létezik. Sokan nincsenek tisztában a felülfertőződés lehetőségével. Ha a vírus több törzse is jelen van a szervezetben, az megnehezíti a hatásos terápiás séma megtalálását. Ezért a biztonságos szexre vonatkozó szabályok akkor sem veszítenek érvényességükből, ha a pár mindkét tagja HIV-pozitív.

8. mítosz: Étrend-kiegészí­tőkkel és gyógynövények­kel is védekezhetünk a HIV-fertőzés ellen

Számos olyan készítmény használható a szervezet általános állapotának javí­tására, amely hivatalosan nem minősül gyógyszernek, így pl. étrendkiegészítők és gyógynövénykészítmények. Ezek azonban nem képesek gyógyítani a betegséget, és nem akadályozzák meg a fertőzés tovább­adását sem.

9. mítosz: A HIV-fertőzés gyógyítható

Többféle gyógyszer is rendelkezésre áll a HIV elpusztítására és a vírusszám csökkentésére a szervezetben. Ezek las­sítják a betegség lefolyását, éveken vagy évtizedeken át megakadályozhatják, hogy a HIV-fertőzésből AIDS betegség legyen. Egyelőre azonban váratnak ma­gukra azok a gyógyszerek és gyógymó­dok, amelyek a vírus teljes eliminálásá­val végleges gyógyulást biztosítanának a fertőzötteknek.

10. mítosz: A HIV-fertőzés vagy az AIDS egyenlő a halálos ítélettel

Az 1980-as és ’90-es években alig álltak rendelkezésre gyógyszerek a HIV-fertőzés és az AIDS kezelésére, az AIDS halálozási aránya igen magas volt. Ma már számtalan engedélyezett készítmény van forgalom­ban a vírusszám csökkentésére, a tünetek enyhítésére, a betegség előrehaladásának lassítására és a szövődmények elkerülésé­re, melyekkel tartós tünetmentesség és jó életminőség érhető el. Sok más szert jelenleg tesztelnek különböző fázisú klini­kai vizsgálatokban, és ígéretes kutatások folynak a HIV ellen hatásos vakcina kifej­lesztésére is.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[209256] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.