hirdetés

A candesartan nem védi az emlőrákosok szívét

Bár kezdetben enyhe kardioprotektív hatást mutatott, a 2 éves követés során mégsem kiderült, hogy a candesartan cilexetil (Atacand, AstraZeneca) mégsem javította a korai emlőrákban szenvedő betegekben a szív egészségét jelző markereket.

hirdetés

A randomized PRADA vizsgálat 2015-ben az akkori legnagyobb olyan vizsgálat volt, amelyben azt vizsgálták, hogy az angiotenzin-receptor blokkoló candesartan és a β-blokkoló metoprolol hogyan befolyásolja a korai emlőrákban szenvedő betegek kardiális diszfunkcióit a placebóval összehasonlítva. A bevont 120 beteg anthracyclin adjuváns terápiában részesült trastuzumabbal és radioterápiával vagy anélkül - mely terápiák mindegyike ismerten kardiotoxikus mellékhatással jár.

A vizsgálat elsődleges végpontja, a bal kamrai ejekciós frakció (LVEF) kiinduláshoz képesti változása valamelyest (kb. 3%-kal) csökkent azokban a daganatos kezelésben részesülő nőkben, akik egyidejűleg 32mg/nap candesartant is szedtek a placebót szedőkhöz képest(P = 0,026). A 2 éves követés után azonban ez a placebóhoz képesti különbség a sorozatos MR felvételek tanÚsága szerint eltűnt (átlag Δ, –1,7% vs –1,8%; P =0,91), és a candesartan nem befolyásolta szignifikánsan a troponin I szinteket sem (P = 0,56). A candesartan mellett azonban a bal kamrai vég-diasztolés volumen szignifikánsan csökkent a placebóhoz képest (átlag Δ, –5 mL vs 2 mL; P =0,021), és a bal kamrai  globális longitudinális strain csökkenése kisebb volt (átlag Δ, –0.2% vs 1.0%; P = .046). Ez a candesartan kedvező remodeling hatására utal, de a hatás olyan csekély, hogy nincs klinikai relevanciája, hangsúlyozta a vizsgálat egyik résztevője Siri Lagethon Heck (Akershus University Hospital, Lørenskog, Norvégia). A metoprolol sem kezdetben, sem a 2 éves követés után sem mutatott védőhatást sem az LVEF (P = 0,73), sem a bal kamrai vég-diasztolés volumen (P =0,78),  sem a bal kamrai  globális longitudinális strain (P =0,34) esetén a placebóhoz képest. A β-blokkoló csökkentette a  troponin I szintek kiinduláshoz képesti emelkedését, de a különbség 2 év múltán már nem volt szignifikáns (P = 0,76), a  Circulation megjelent és ezzel párhuzamosan az American College of Cardiology (ACC) 2021 tudományos ülésén előadott adatok szerint.

Az előadás vitájában Heck úgy nyilatkozott, hogy az adjuváns emlőrákterápia mellett nem feltétlenül szükséges kardioprotektív terápia, mivel a a szisztolés funkciók romlása enyhe, és nem akadályozható meg neurohormonalis blokáddal. A kardioprotekciót a kockázat felmérése alapján kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akik egyéni tulajdonságaik vagy az alkalmazott kezelés miatt vannak nagyobb szív- érrendszeri kockázatnak kitéve, de erről mindig az adott beteg személyre szabott kezelése alapján kell dönteni.

Forrás:

Circulation. Published online May 16, 2021. Abstract

American College of Cardiology (ACC) 2021 Scientific Session. Abstract 406-17. Presented May 16, 2021.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.