hirdetés

A citrusflavonoidok antioxidánsok és csökkentik a gyulladást

A heszperidin (Hsd) és aglikonja, a heszperetin (Hst) két olyan citrusfélékből származó flavonoid, melyeknek igazolható az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása.

hirdetés

A Phytother. Res.-ben a közelmúltban foglalták össze a citrusfélékben található flavonoidok hatását és ennek hátterében álló molekuláris folyamatokat.

A gyulladást és az oxidatív stresszt a különféle potenciálisan halálos betegséggel hozzák összefüggésbe, többek között rákkal, neurodegeneratív és kardiovaszkuláris megbetegedésekkel. Az oxidatív stressz aktiválhatja a transzkripciós faktorokat, mely különböző gének (pl. proinflammatorikus fehérjék) nagyszámú expressziójához vezethet. A flavonoidok a fenol vegyületek egy népes csoportja, melyek igen gyakran megtalálhatók a növényekben, és alkotóelemei a hagyományos gyógymódoknak is. Ezen vegyületek közül már sokat vizsgáltak mind szabad állapotban, mind pedig glikozidként. A flavonoidok biológiai jellemzői közt egyebek mellett megtalálhatjuk az antioxidatív, rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásokat.

A heszperidin (Hsd) egy flavanon glikozid (előbbi a flavonoidok egy alcsoportja), melyben a citrusfélék bővelkednek. Aglikon formájának neve heszperetin (Hst). Elsőként egy francia kémikus, Lebreton izolálta Hsd-t, méghozzá citrushéjból. A Hsd-t számos biológiai szerepe miatt a bioflavonoid jelzővel is illetik. A Hsd a Hst-nek egy β-7-rutinozidja, mivel a Hsd egy aglikonból (nevesül a Hst-ből) és egy diszacharidból (rutinózból) épül fel. A Hsd biológiai és fizikai-kémiai tevékenységeit egy Garg és mtsai által publikált 2001-es cikk fogalja össze.

A Hsd és aglikonja, a Hst is különféle biológiai folyamatokban tölt be szerepet, így például a Hsd vitaminokhoz hasonló aktivitással is bír, és csökkenteni tudja a kapilláris permeabilitást (P vitamin), szivárgási hajlamot illetve törékenységet. Antioxidáns, gyulladásellenes, daganat ellenes és allergia ellenes tulajdonságokat is felmutat, az újabb tanulmányok pedig további farmakológiai hasznosulási módjait, molekuláris céljpontjait, és hatásmechanizmusait veszik górcső alá. Megállapították többek között, hogy a Hsd antioxidatív hatása túlmutat a szabadgyökök megkötésén. Fokozza az antioxidáns celluláris védekezést is az ERK/Nrf2  jelátviteli úton keresztül. Megannyi in vitro és in vivo tanulmány született a Hsd-nek, annak metabolitjainak és szintetikus származékainak gyulladáscsökkentő hatásáról többek között a NF-κB, iNOS, COX-2 anyagokkal és a krónikus gyulladás markerekkel szemben.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.