hirdetés

A diabetes időtartama és a szívelégtelenség kockázata

Egy tanulmányban közel 10.000 amerikai felnőtt csaknem 23 éves követése során megállapították, hogy a hosszabb cukorbetegséghez a (váratlan) szívelégtelenség magasabb kockázata társul.

hirdetés

Az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) vizsgálatban összesen 9734 felnőtt szerepelt. Átlagosan 22,5 év követési idő alatt csaknem 2000, kórházi kezelés igénylő, vagy halálos incidens szívelégtelenség alakult ki. Ezek közül 617 esemény (31%) érintette a HFpEF betegeket, és 495 esetben (25%) következett be HFrEF betegeknél, 876 esetben nem lehetett a szívelégtelenséget osztályozni.

A kohorsz átlagos életkora 63 év volt, 58%-ban nőbetegek,77%-ban fehérek, 23%-ban afro-amerikaiak voltak – az egyéb etnikai csoportokból származókat eleve nem vettek be a vizsgálatba. Nem vonták be azokat sem, akik anamnézisében szívelégtelenség, vagy koszorúér betegség szerepelt, és azokat sem, akik diabetese 18 éves koruk előtt alakult ki. Ily módon a betegek jelentős része 2-es típusú diabeteses volt, de a beszámolóban tettek különbséget az 1-es és a 2-es típusú diabeteses betegek között.

Többváltozós analízis során kiderült, hogy az incidens szívelégtelenség kockázata a diabetes fennállásának hosszával összefüggésben fokozatosan és szignifikánsan növekszik. A vizsgálat összes szereplőjének 2%-ánál (168 személy) állt fenn diabetes legalább 15 évig – írták Dr. Justin B. Echouffo-Tscheugui (John Hopkins Medicine in Baltimore) és munkatársai a JACC HF-ben most megjelent tanulmányukban. Ezeknél a betegeknél a szívelégtelenség gyakorisága csaknem háromszorosa volt az összes vizsgált egyed 49%-át kitevő, 4802 nem diabeteses, és nem prediabeteses személyhez képest.

Az összes vizsgált személy 32%-át kitevő prediabeteseseknél kisebb mértékben, de szintén szignifikánsan magasabb volt a szívelégtelenség gyakorisága: itt 16%-kal több volt a nem diabeteses kontrollokhoz képest. A 0,0 - 4,9 évig diabeteses, az 5,0 – 9,9 évig és a 10,0 – 14,9 évig diabeteses személyeknél fokozatosan növekszik a szívelégtelenség relatív gyakorisága a kontrollokhoz képest, mégpedig 29%-kal, 97%-kal és 210%-kal.

Az 1841 bármilyen időtartamú diabetesben szenvedő beteg adatainak elemzésekor azt találták, hogy minden további 5 évvel szignifikánsan, relatív 17%-kal nőtt az incidens szívelégtelenség gyakorisága. Még erősebben emelkedett a gyakoriság azoknál, akiknél 7%-os, vagy magasabb volt a hemoglobin A1c – azokhoz képest, akiknél kedvezőbben alakult a glikémiás kontrol. Hasonlóan alakult az incidens szívelégtelenség gyakorisága a csökkent ejekciós frakcióval (HFrEF), illetőleg a megtartott ejekciós frakcióval (HFpEF) rendelkező betegeknél.

Dr. Robert H. Eckel (University of Colorado, Denver, Aurora) endokrinológus kommentárjában megjegyezte: „egyáltalán nem meglepő, hogy a hosszabb diabetes több szívelégtelenséggel jár, de ennek etiológiája a problematikus. A diabetesnek, különösen az időtartamának az incidens szívelégtelenségre gyakorolt hatása nem tisztázott, bár a diabetessel gyakran magas vérnyomás és diabeteses kardiomiopátia társul, amelyek mind szerepet játszanak a szívelégtelenség kialakulásában.”

Az új, nátrium-glukóz-transzporter 2-gátlók akadályozhatják a szívelégtelenség kialakulását és a halálos kimenetelt 2-es típusú diabetesben, a diabetes időtartamának növekedésével egyre szükségesebbé válik az SGLT2-gátlók adása. Ezek a szerek bizonyítottan védenek a szívelégtelenség ellen és akadályozzák a krónikus veseelégtelenség kialakulását is, 2-es típusú diabetesben mielőbbi bevezetésük javasolt.

A szerzők igen fontosnak tartják a diabetes kialakulását késleltető életmód és egyéb lehetőségek alkalmazását az incidens szívelégtelenség kockázatának csökkentése érdekében, továbbá kívánatosnak tartják a kardioprotektív antidiabetikumok, így az SGLT2- gátlók mielőbbi bevezetését. Mivel a diabetes fennállásának időtartama jelezheti a várható szívelégtelenséget, ezért a kockázat elemzésékor ezt mindenképp javasolt figyelembe venni. Igen fontos azoknak a magas kockázatú betegeknek a kiemelése, akiknél a legmagasabb az agresszív kardioprotektív kezelésektől – az SGLT2 gátlóktól – várható haszon. Egyéb, klinikai és demográfiai tényezőkre is rávilágítottak: a diabetes hossza jobban emeli az incidens szívelégtelenségek mértékét nőknél (a férfiakhoz képest), a feketéknél (a fehérekhez képest), a 65 év alattiaknál (a 65 év fölöttiekhez képest), azoknál, akinél a HbA1c értéke 7% fölötti (a 7% alattiakhoz képest), valamint azoknál, aki BMI-je meghaladja a 30kg/m² értéket (a 30 kg/m²alattiakhoz képest).

Forrás:

Zoler NL. Diabetes duration linked to increasing heart failure risk. Medscape Medical News. July 27, 2021.

Echouffo-Tcheugui JB, Sui Zhang, Florido R, et al. Duration of diabetes and incident heart failure: the ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) study. J Am Coll Cardiol Heart Failure. 2021. Aug. 9(8):594-603.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.