hirdetés

A DPP-4-inhibitor sitagliptin fenntartja a β-sejtek működését nemrégiben kezdődött látens felnőttkori autoimmun diabetesben

Egy egyéves prospektív vizsgálat eredményei

A dipeptidil-peptidáz-4- (DPP-4) inhibitor linagliptinről bebizonyosodott, közvetlen protektív hatást fejt ki a β-sejtek működésére diabetogén állapotokban. Ezen túlmenően a DPP-4-gátlás csökkenti az insulitist és serkenti a β-sejtek funkcióját autoimmun diabetes nem obez diabeteses egérmodelljében, mely az 1-es típusú cukorbetegségben klasszikus modelljének tekinthető. Egyes típusú diabetes mellitusban (T1DM) a terminálisan differenciált CD4+ T-sejtekben fokozott a szérum DPP-4 aktivitása és a DPP-4-expresszió. A fentiek alapján indokoltnak látszik a DPP-4-gátlás hatásának tanulmányozása T1DM-ben. Egy közelmúltbeli vizsgálat azt jelezte, hogy a sitagliptin szignifikánsan javítja a glykaemiás kontrollt felnőtt betegek inzulindependens T1DM-ben. Továbbra is fontos tisztázatlan kérdés a DPP-4-gátlás β-sejt-működésre gyakorolt hatása kevésbé súlyos autoimmun cukorbetegségben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.