hirdetés

A gammasugárzó radiofarmakonok alkalmazása az onkológiában

A szerzők az egyfotonos technikákhoz használt izotópokat és radiofarmakonokat tekintik át, kitérve ezek jelenlegi felhasználására, illetve az esetleges jövőbeli trendekre. A SPECT-vizsgálatoknál is egyre szélesebb izotóppaletta áll rendelkezésre, illetve olyan terápiás izotópok is a figyelem középpontjába kerültek, amelyek diagnosztikus leképezése az új technológiák megjelenésének köszönhetően egyszerűbbé vált. Ezen túlmenően napjainkban a nukleáris medicina területén egyre inkább előtérbe került a diagnosztikus és terápiás radiofarmakonok egymáshoz közelítése, így fontos szerepet töltenek be a teranosztikumok is. Magy Onkol 64:98–103, 2020
Kulcsszavak: radiofarmakon, egyfotonos emissziós komputertomográfia, SPECT, terápia, teranosztikum

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Barna Sándor, Scanomed Orvosi, Diagnosztikai, Kutató és Oktató Kft.
a szerző cikkei

Garai Ildikó, Debreceni Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika, Nukleáris Medicina nem Önálló Tanszék, Debrecen
a szerző cikkei

Nagy Gábor, Scanomed Orvosi, Diagnosztikai, Kutató és Oktató Kft
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.