hirdetés

A gyulladáscsökkentők tartósíthatják a hátfájást

Egy új tanulmány óva int attól, hogy a derékfájást azonnal szteroid-  és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezeljük.

hirdetés

Jeffrey Mogil (McGill University) és munkatársai a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a testmozgás és más nem gyógyszeres terápiák hatástalansága esetén ne nyúljunk azonnal a szteroidokhoz és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez, például az ibuprofénhez a derékfájdalom enyhítésére. Bár ezek a gyógyszerek enyhítik az akut fájdalmat, de valójában növelhetik a krónikus fájdalom kialakulásának esélyét.  A gyulladás a fájdalmat okozó sérülésből való felépülés normális része, a gyulladás gátlása nehezebben kezelhető krónikus fájdalmat eredményezhet, a rövid távú megoldás tehát hosszabb távú problémákhoz vezethet.

A kutatók a derékfájást vizsgálták, amely a CDC szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek 25%-át érinti. A megkérdezettek egynegyede nyilatkozott úgy, hogy tapasztalt - négy hétnél rövidebb ideig tartó akut, vagy 12 hétnél tovább tartó krónikus - derékfájdalmat a megelőző három hónap során.

Vérminták vizsgálatával azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknél a derékfájás megszűnt, erős gyulladásos folyamat zajlott, magas volt ugyanis a szervezet fertőzések elleni küzdelemében részvevő fehérvérsejtjeinek a neutrofiloknak a száma. A neutrofilok uralják a gyulladás korai stádiumát, és előkészítik a szövetkárosodás helyreállítását. A gyulladás okkal történik, és úgy tűnik, nem célszerű ebbe a folyamatba beleavatkozni.

A kutatócsoport megállapította, hogy a neutrofilok blokkolása egerekben akár 10-szeresére is meghosszabbította a fájdalom időtartamát, csakúgy, mint az állatoknak adott nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és szteroidok.

A McGill Egyetem szerint más tanulmányok is alátámasztják az eredményeket, például az Egyesült Királyságban 500.000 ember bevonásával végzett vizsgálatba, amelynek során azt állapították meg, hogy azok, akik fájdalomcsillapítót szedtek, 2-10 évvel később nagyobb valószínűséggel szenvedtek derékfájdalomban.

Noha a tanulmány azt sugallja, hogy érdemes újragondolni a fájdalom kezelésének módját, arra is felhívják a figyelmet, hogy ehhez humán klinikai vizsgálatok szükségesek, nem elegendő a derékfájással küzdők puszta megfigyeléses vizsgálata.

 

Források:

McGill University said other studies support the findings. The school cited an analysis of 500,000 people in the United Kingdom. The analysis found that those taking anti-inflammatory drugs for pain were more likely to have pain 2 to 10 years later.

While saying the study suggests it's time to reconsider how pain is treated, researchers called for clinical trials on humans, not just observations of people with low back pain.

Experts warned about accepting the results without further investigation.

"It's intriguing but requires further study," Steven J. Atlas, MD, director of the Primary Care Research & Quality Improvement Network at Massachusetts General Hospital, told The New York Times.

Sources:

Science Translational Medicine: "Acute inflammatory response via neutrophil activation protects against the development of chronic pain."

McGill University: "Discovery reveals blocking inflammation may lead to chronic pain."

CDC: "Acute Low Back Pain."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.