hirdetés

A halál okának megállapításában már jobbak a gépek

Milyen módszerrel készült az applikáció, ami nagyobb pontossággal dolgozik, mint az orvosok?

A világban évente elhalálozó 55 millió ember felénél ismeretlen a halál oka. Egy egyszerű mobiltelefonos applikáció révén ez a közeljövőben megváltozhat, ami a különböző államok egészségpolitikájának tervezését is elő fogja segíteni, írja a New Scientist.

hirdetés

A világ sok részén, a gazdaságilag kevésbé fejlett országokban egyszerűen nincs elég  orvos ahhoz, hogy minden halott esetében meg tudják állapítani az exitus okát. Ha ez nem ismert, a halotti anyakönyvi kivonaton (már ahol van ilyen) a halál oka rubrikába találgatások kerülnek, vagy egyszerűen üresen marad – az egészségpolitika tervezői mindkét esetben információ nélkül maradnak. „Alapvetően fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen okokból halnak meg egy országban az emberek, csak így lehetséges az egészségügyi rendszer menedzselése”, nyilatkozta a lapnak Alan Lopez, az ausztráliai University of Melbourne közegészségügyi és orvosi statisztika professzora, aki e probléma kezelése érdekében munkatársaival kifejlesztett egy olyan applikációt, ami pontosabban meg tudja állapítani a halál okát, mint maguk az orvosok. Az app használata révén bárki, aki rendelkezik mobiltelefonnal vagy tablettel, képes kiállítani egy halotti bizonyítványt: a halál okának megállapításához csak az kell, hogy az illető egy kérdőív alapján meginterjúvolja az elhunyt barátait és családtagjait, és beírja ezeket az információkat az applikációba. Ha van Internet-összeköttetés, az adatok azonnal számítógépre kerülnek, ahol egy algoritmus listát állít a valószínű halál-okokról, ha nincs, akkor az app a további feldolgozásig tárolja az adatokat. Mint Lopez elmondja, Myanmarban pl. azt látta, a vidéki bábák minden hónapban papíron, levélben küldik be a hivatalba a területükön bekövetkezett elhalálozások okait. A Bill and Melinda Gates Foundation támogatásával dolgozó kutatók most tableteket adnak a bábák kezébe.

A projekt kezdetén, 2005-ben Lopez és munkatársai a diagnosztikus algoritmus felépítéséhez adatgyűjtésre indultak India, Mexikó, Tanzánia és a Fülöp-szigetek hat különböző területére. A terepen először is meglátogatták a helyi kórházakat, és azonosítottak 12 500 aranystandard esetet, azaz olyan pácienseket, akik igazolt diagnózis következtében haltak meg, a felnőttek 34, míg a gyermekek 21 különböző halál-ok miatt. A kutatók ezen páciensek adatait használták a kérdőív összeállításához.

A munka további részében Lopez és munkatársai valamennyi halál-ok esetében (34 + 21) meginterjúvoltak 100-100 olyan családot, ahol a család egy tagja az adott ok miatt halálozott el. Ennek révén képesek voltak a tipikus válasz-mintázatok összeállítására, és ellenőrizhették azt is, hogy rendszerük helyesen párosítja-e a válaszokat a halál-okokhoz.

Miután elkészült az algoritmus, tesztelték a működését Kínában, Pápua Új-Guineán, a Fülöp-szigeteken és Bangladesben, és arról győződtek meg, hogy az applikáció átlagosan pontosabb diagnózist ad, mint azok az orvosok, akik ugyanazokat az adatokat kapták meg.

A kérdőív kitöltése mindössze 25 percet vesz igénybe, és elég egyszerű ahhoz, hogy már minimális képzés után is használni lehessen. A kutatók valójában olyan eszközt akartak létrehozni, amihez nincs is szükség orvosra, mivel azokból kevés van, és hasznosabban tölthetik az idejüket a még élők gyógyításával. A projekt keretében az applikációt 2017 elejétől 20 országban kezdik használni, ami a kutatók reményei szerint azt is fel fogja tárni a kormányok számára, hogy milyen területekre érdemes erőforrást allokálni.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.