hirdetés

A hererák és a testépítő szerek

Egy most megjelent közlemény igazolta, hogy a kreatint vagy androsztendiont tartalmazó, izomtömeget növelő táplálék kiegészítőket fogyasztó férfiakban mintegy 65%-kal megemelkedik a hererák kialakulásának kockázata.

hirdetés

A hererák a 15 és 35 év közötti fiatal férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegsége, a férfiak összes daganatos megbetegedésének mintegy 1%-át képviseli (Urologic Nursing). A hererák gyakorisága az utóbbi évtizedekben megduplázódott, incidenciája évente kb. 3%-kal nő 1975-ben 3,7 eset/, jelenleg 5,9 eset/100 000 a tesztikuláris germinális sejtes rákok (TGCG-k) évenkénti gyakorisága. Az Egyesült Államokban az 2012-ben a 15-35 éves férfiak hererákos megbetegedéseinek száma 8590 volt, 360 sajnos halállal is végződött (≈ 4,2%). a betegség kiváltó oka ismeretlen, de bizonyos etnikai különbségek megfigyelhetők: afro-amerikai férfiakban 4-5-ször, ázsiaiakban 3-szor ritkább, mint fehérekben. Magyarországon évente mintegy 250-280 új hererákos beteg jelentkezik, akik korai stádiumban legalább 95%-ban véglegesen gyógyíthatók.

Egy 2014 nyarán megjelent közlemény szerint 1992 és 2010 között a here germinális sejtes rákjainak éves gyakorisága 58%-kal emelkedett az Egyesült Államokban élő spanyol eredetű fehér fiatalok (15-19 év) között a Nemzeti Rákintézett SEER program adatbázisai alapján. Ez a növekedés azt jelenti, hogy míg kezdetben 100 000 fiatalnál évente 7,18 eset, addig 2010-ben már évente 11,34 eset jelentkezett  A szeminomák és a nem szeminomák gyakorisága elsősorban a városi fiatalok között növekedett. Ugyanezen 19 éves időszak alatt a nem spanyol fehér fiatalemberek között az előfordulási gyakoriság növekedése mindössze 7%-os volt, azaz 100 000 főre számolva mindössze 12,41-ről 13,22-re emelkedett, sőt, a 2000 és a 2010 közötti tíz éves intervallumban nem is szaporodtak a megbetegedések.

Az újszülöttkori herevándorlási zavar (retento testis, cryptorchismus) 3-17%-kal emeli a hererák kockázatát, némi családi halmozódás is feltételezhető, de a HPV fertőzés és a hererák közötti összefüggés nem bizonyított. Érdekes módon a marijuana használók között jelentősen magasabb a hererákok – különösen a legagresszívabb, nem szeminoma-típusú rák – előfordulása, ami akár 70%-ot is elérhet (OR: 1,7, 95%CI 1,1-2,5). (Az ok talán a tetrahidrokannabinol /THC/ receptorokban keresendő? Dr. N.T.).

Egy 2015. március 31.-én a British Journal of Cancer-ben megjelent közlemény szerint a kreatint vagy androsztendiont tartalmazó, izomtömeget növelő táplálék-kiegészítőket (MBS-eket) fogyasztó férfiakban mintegy 65%-kal megemelkedik a hererák keletkezésének kockázata, bár még jelenleg még nem ismert, hogy az MBS melyik összetevője okolható ezért (OR= 1,65, 95%ci 1,11-2,46). Az MBS-ben lévő „természetes” anyagok mesterséges hormonként hathatnak, az egyes termékek nem tiszták, és olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek nem szerepelnek a termék összetételét feltüntető cimkén. Az FDA éppen 2015. április 13.-án adott ki egy figyelmeztetést, mely szerint a Tri-Methyl Xtreme nevű MBS potenciálisan veszélyes szintetikus anabolikus szteroidokat tartalmaz, amelyek igen súlyos májkárosodást okozhatnak. Folyik a gyártó utáni nyomozás.

Természetesen magasabb a kockázat azoknál, akik már 25 éves koruk előtt elkezdik a „testépítő”, izomtömeg-növelő MBS-ek fogyasztását (itt az OR = 2,21, 95%CI 1,34-3,63), illetve azoknál, akik hosszú ideig élnek ezekkel a készítményekkel (OR = 2,56, 95%CI 1,39-4,674), vagy többféle MBS fogyasztásával próbálkoznak (OR = 2,77, 95%CI 1,30-5,91). Tovább analizálva a kérdést, az is látszott, hogy a kreatint és fehérjét tartalmazó MBS készítmények fogyasztása esetén jelentősen megnő a csírasejtes hererákok kockázata (OR = 2,55, 95%CI 1,05-6,15). Ráadásul az MBS-eket fogyasztók száma egyre szaporodik – jelentette ki Dr. Tong Zhang Zheng, a vizsgálatot vezető professzor.

Az USÁ-ban nemzetközi konzorcium dolgozik a hererák eddig ismeretlen etiológiájának megfejtésén. 

 

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.