hirdetés

A hőség az asztmás tüneteket is súlyosbíthatja

Egy ausztrál kohorsz tanulmány szerint a környezeti hőmérséklet emelkedése is okolható a gyermekkori asztmás tünetek fellángolásáért.

hirdetés

A tüdőgyógyászati gyakorlatban általános tapasztalat, hogy az időjárás jelentősen befolyásolhatja az obstruktív légúti betegek tüneteit, közérzetét. Shanshan Li és mtsai a környezeti hőmérséklet légzési tünetekre gyakorolt rövidtávú hatásait vizsgálták, általános iskolás, asztmás gyerekek körében, Ausztráliában. Hat ausztrál városból összesen 270 (7-12 éves) gyermeket vontak be a vizsgálatba.  A gyerekek négy héten keresztül minden reggel feljegyezték az éjjeli, esténként pedig a nap folyamán tapasztalt tüneteiket. A napi hőmérsékletre, relatív páratartalomra és légszennyezésre vonatkozó adatok a közelben elhelyezett monitorokról voltak leolvashatók. A környezet hőmérsékletének a légzési tünetekre gyakorolt hatását kevert logisztikai regressziós modellel értékelték ki, a gyermekek neme, kora, magassága, súlya és levegő szennyezettsége szerint.  A környezeti hőmérséklet és a légzési panaszok közti kapcsolat lineárisnak bizonyult.  A hőmérséklet emelkedésével főként a sípolás és mellkasi feszülés kockázata nőtt, és kevésbé volt várható köhögés és a köpet megjelenése. A hatások akutak voltak, és általában négy napig tartottak. A hőmérséklet növekedése az asztmás tünetek fellángolása szempontjából nagyobb kockázattal járt a fiúknál, mint a lányoknál.

A környezet magas hőmérséklete kockázati tényező az asztmás gyermekek légzési tüneteire nézve. Ennek tudatában új, az asztmás gyermekeket segítő stratégiákat kell kidolgozni azokra az időszakokra, amikor hőmérsékletnövekedés várható. 

 

Forrás:

Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.