hirdetés

Légszennyezés és felnőttkori asztma

A közlekedési légszennyezésnek, illetve a fa égetéséből származó füstnek kitett felnőtt asztmás betegek tüneteik jelentős rosszabbodásáról számoltak be.

hirdetés

A University of Melbourne világszinten is első tanulmánya ismertette, hogy azok a  középkorú felnőtt asztmás betegek, akik rendszeresen ki vannak téve a közlekedési légszennyezésnek, illetve a fa égetéséből származó füstnek, bár eltérő mértékben, de tüneteik jelentős rosszabbodásáról számoltak be. A súlyos közlekedési légszennyezés esetén a betegek  tüneteik mintegy 80%-os rosszabbodásáról számoltak be, a fa füstjének kitett személyek tünetei 11%-al rosszabbodtak.

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség, ami világszerte mintegy 300 millió embert érint. Dr. John Burgess a tanulmány társszerzője szerint az asztmában szenvedő betegeknek lehetőség szerint nem kellene forgalmas utak mentén lakniuk - a kipufogógázok ugyanis a szenzitizált egyének légutaiban az allergiás gyulladást indukálva ronthatják az asztmát - és a régi fatüzelésű fűtéseiket is ajánlott lenne lecserélni újabbra, mivel így egy igen jelentős állapotromlás előzhető meg.

A tanulmányban 44 éves felnőttek 1383 fős csoportján vizsgálták a füstnek és a közlekedési légszennyezettségnek való kitettséget. Az eredmények a résztvevők saját beszámolóin alapulnak. A vizsgált csoport tagjainak osztályozniuk kellett lakókörnyezetüket a forgalom, illetve (télen) a fűtésekből származó füst mennyiségének szempontjából. A felmérés egy 12 hónapos periódusban vizsgálta a tünetek változását, és az asztmás fellángolások számát. A résztvevők 2-3 fellángolástól egészen a több mint heti egy, rendszeres fellángolást jeleztek.

Dr. Burgess: „A tanulmányunk rámutatott a füstös környezet és az asztma súlyosságának összefüggésére, illetve arra, hogy a fa alapú fűtés káros az egészségre a Tasmaniaihoz hasonló közösségekben, ahol a fa fűtési célú felhasználása igen jelentős. Éppen ezért a „tisztább” égetés, a régi kazánok, fűtések, tűzhelyek modernebbekre való cseréje, azaz a kül- és beltéri füstszennyezettség csökkentése kiemelten fontos az emberek egészségének megőrzése szempontjából. Ezeknek a felfedezéseknek különösen nagy jelentősége a fejlődő országokban lehet, ahol a falusi környezetben a füstszennyezettség, míg a városi környezetben a nagy forgalom miatt kialakuló közlekedési légszennyezés jelentős.”       

A Respirology című lapban megjelent tanulmány nem talált kapcsolatot az asztma kialakulása, illetve a füstös, kipufogógázos környezet között.  

Forrás: Medical News Today 

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.