hirdetés

A koraterhességben fennálló túlsúly veszélyei a magzatra

Egy svédországi vizsgálat azt mutatta, hogy a terhességük korai szakaszában túlsúlyos vagy elhízott anyák gyermekei körében nagyobb valószínűséggel fordul elő cerebrális bénulás.

hirdetés

A szülészet és az újszülöttellátás terén történt előrelépések ellenére 1998 és 2006 között emelkedett a cerebrális bénulás prevalenciája a terminusban született újszülöttek körében. Nem sok olyan megelőzhető kockázati tényező ismeretes, mely bizonyítottan befolyásolja a cerebrális bénulás rizikóját. Az anyai túlsúly és elhízás a koraszülés, az asphyxiával összefüggő újszülöttkori szövődmények és a kongenitális malformációk fokozott kockázatával társul, melyek viszont fokozzák a cerebrális bénulás bekövetkeztének esélyét. Nem tisztázott ugyanakkor, hogy a magzatoknál a cerebrális bénulás kockázata az anyai túlsúly és elhízás mértékével párhuzamosan emelkedik-e, illetve feltárásra várnak a háttérben álló mechanizmusok is.

A University of Michigan kutatója, dr. Eduardo Villamor és munkatársai 997 és 2011 között Svédországban született gyermekeket vontak be a JAMA-ban megjelent vizsgálatukba. Az országos regiszterek segítségével a gyermekeket 2012-ig követték nyomon a cerebrális bénulás eseteinek azonosítására.

A vizsgálatba bevont 1 423 929 gyerek közül (átlagos terhességi kor a megszületéskor: 39,8 hét) 3029 gyermeknél diagnosztizáltak cerebrális bénulást a mediánértékben 7,8 éves utánkövetés alatt. Az adatelemzés arra derített fényt, hogy az anyai túlsúly (testtömegindex [BMI, body mass index] 25−29,9) és az elhízás (BMI 30 vagy afelett) a cerebrális bénulás gyakoribb előfordulásával társult. A különbségek a terminusban világra jött újszülöttek körében statisztikailag szignifikánsak (ők alkották a cerebrális bénulással diagnosztizált gyermekek 71 százalékát), a koraszülöttek esetében azonban már nem.

Az anyai BMI és a terminusban világra jött újszülöttek körében előfordult cerebrális bénulás közötti korreláció hozzávetőleg 45 százaléka asphyxiára visszavezethető neonatalis szövődményekkel függ össze.

A szerzők megjegyzik, hogy bár úgy tűnik, hogy más kockázati tényezőkhöz képest az anyai BMI (anyai elhízás) csak kevéssé befolyásolja a cerebrális bénulás előfordulását, az összefüggésnek mégis nagy közegészségügyi jelentősége van, mivel a nők nagy hányada túlsúlyos vagy elhízott.

„A 35-ös vagy annál nagyobb testtömegindexű nők száma globálisan megkétszereződött: 2000 és 2010 között körülbelül 50 millióról közel 100 millióra. Az Egyesült Államokban a várandósok körülbelül fele bizonyul túlsúlyosnak vagy elhízottnak az első terhesgondozói vizit során. Tekintettel arra, hogy az elhízás prevalenciája igen magas, sőt a legsúlyosabb formák aránya folyamatosan tovább emelkedik, nagy közegészségügyi figyelmet kell kapnia annak a megfigyelésnek, mely szerint az anyai túlsúly/elhízás és az utódok körében a cerebrális bénulás előfordulása között dózis-válasz jellegű korreláció áll fenn” – nyomatékosítják megállapításaik jelentőségét a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.