hirdetés

A krónikus pancreatitis konzervatív kezelése

Bevezetés

A krónikus pancreatitis progresszív és irreverzibilis folyamat, amelyet a hasnyálmirigy struktúrájának pusztulása és funkciójának elvesztése jellemez. A fejlett országokban legtöbbször alkohol-abusus a betegség oka, de más etiológiai tényezők – genetikai mutáció, strictura vagy daganat okozta kivezetőcső-elzáródás, hypertriglyceridaemia és hypercalcaemia – is szerepet játszhatnak. A jelenleg rendelkezésünkre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy kialakulásában a legtöbb esetben nem egy faktor, hanem több hajlamosító tényező – például környezeti, toxikus és genetikai – játszik szerepet. Az ismétlődő, autodigestio által kiváltott nekrotizáló gyulladás, egy vagy több súlyos akut pancreatitis, az oxidatív stressz és/vagy a toxikus-metabolikus tényezők a hasnyálmirigy csillagsejtjeinek aktivációjához és folyamatos stimulációjához vezetnek. E sejtek okozzák a krónikus pancreatitisre jellemző fibrosist. Az krónikus hasnyálmirigy-gyulladást szövettanilag az acinussejtek atrophiája, a kis kivezetőcsövek fehérjedugókkal és mészlerakódással történő elzáródása és végül fibrosis jellemzi.

A krónikus pancreatitis konzervatív (és sebészi) terápiájának fő célja a szövődmények kezelése. Ennek oka, hogy csak az utóbbi időben kezdtük el felfedezni etiológiai tényezőit. A krónikus pancreatitis legfőbb szövődményei a hasi fájdalom, az emésztési zavarok, a diabetes, a pseudocysták, a lépvéna-thrombosis gyomorvarixokkal és vérzésveszéllyel, az epevezeték elzáródása, a duodenum obstrukciója és a hasnyálmirigy-carcinoma. Ezen szövődmények kezelése a konzervatív gyógyszeres, az endoszkópos és a sebészi módszerek összehangolt alkalmazását követeli meg. Ez a sokoldalú megközelítés szinte minden esetben a kezelés egyénre szabását jelenti. Míg egy bizonyos szövődmény terápiája egyik páciensnél gyógyszeresen megoldható, addig egy másik betegnél egyes zavaró tényezők miatt a sebészi ellátás bizonyulhat legjobbnak. Ez teszi szükségessé a kezelési csapat egyes tagjainak jó együttműködését.

A krónikus pancreatitis konzervatív kezelésének célja (1) a progresszió és a szövődmények kialakulásának lassítása; (2) az exocrin és endocrin funkció pótlása; és (3) a fájdalom csillapítása. A következőkben a fájdalom, az emésztési zavarok és a szekunder diabetes gyógyszeres kezelését ismertetjük, különös hangsúlyt fektetve a fájdalom terápiájára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Asif Khalid és David C. Whitcomb
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.