hirdetés

A mexikói kolerajárvány tanulsága - utazók figyelmébe!

A kolera baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, vagy ilyen vízben mosott nyers zöldségek és gyümölcsök, a belőle készített jégkocka, vagy a fertőzött folyóvizek torkolatából származó, nyersen fogyasztott hal és kagylófélék.

hirdetés

A kolera vizes hasmenéssel és hányással járó, gyorsan kiszáradáshoz vezető súlyos fertőzőbetegség, melyet a Vibrio cholerae baktériumtörzs okoz, melynek több szerotípusa különíthető el. Az egyéni és kis csoportos turizmus célpontja lehet olyan terület, ahol aktuális járványveszély van. Palackozott víz fogyasztása megelőzi a fertőzést. Járványos területen a vízzel kezelt, locsolt, vagy mosott élelmiszert, annak nyersen való fogyasztását kerülni kell! Elölt kolera baktériumot és annak mesterséges úton előállított toxinját tartalmazó, megiható oltóanyagot csak súlyos járványveszély esetén, különleges helyzetekben (búvároknak, hajón dolgozó személyzetnek, nomád szafarizóknak, Indiába zarándoklóknak, földrengés- és árvíz sújtotta területeken) javasolnak, vagy ha a fogadó ország egészségügyi hatóságai azt előírják. Az oltóanyag nincs gyógyszertári forgalomban, az utazókat ellátó oltóhelyeken szerezhető be és két éves védettséget ad.

2012-ben Fülöp-szigeteken és a Sahel- övezetben tört ki kolerajárvány.

2013. szeptember 2-án és 6-án a mexikói Nemzeti Epidemiológiai Központ két kolerás megbetegedést azonosított Mexikóvárosban. Mindkét páciens rektális mintájában toxikus, O1 szerocsoportú, Ogawa szerotípusú, El Tor biotípusú Vibrio cholerae baktériumot találtak. A Mexikóban eddig nem azonosított baktériumtörzs megkülönböztethetetlen volt attól a törzstől, mely korábban Haitin, a Dominikai Köztársaságban, és Kubában is járványt okozott. A baktérium érzékenynek bizonyult a doxiciklinre, közepesen érzékenynek az ampicillinre és klóramfenikolra, kevésbé érzékeny a ciprofloxacinra, és rezisztensnek a furazolidonra és trimetoprim szulfametoxazolra. Nem sikerült azonosítani a fertőzések közös okát, és további eseteket vagy bármiféle epidemiológiai összefüggést sem a vizsgált esetek közt. Mindkét páciensnek elmúltak a problémái egyetlen egy 300 mg dózisú doxiciklines kezelés után.

Szeptember 12-én és 13-án négy kolerás megbetegedést észlelt a Hidalgo Public Health Laboratory a La Huasteca régió lakosai közt, mintegy 121 km-re keletre Mexikóvárostól. 2013. szeptember 19. és december 15. között összesen 175 esetet jegyeztek fel a La Huasteca térségben. A kór azonosítása a WHO által meghatározott ismérvek szerint történt. (Kolera gyanúja merül fel, ha egy olyan régióban, melyben addig a kór nem volt jelen, egy 5 évesnél idősebb páciensnél súlyos dehidratáció lép fel, vagy akut vizes hasmenésben huny el.) A laboratóriumi vizsgálat minden esetben a toxikus, O1 szerocsoportú, Ogawa szerotípusú, El Tor biotípusú V. cholerae baktériumtörzs jelenlétét állapította meg, mely azonos a mexikóvárosival, és megkülönböztethetetlen a Karib-térségben újra és újra felbukkanótól. Minden egyes beteg esetében akut vizes hasmenés jelentkezett, továbbá közülük 46-nál (26%) „rizs-lé” széklet; 63-nál (36%) 24 órán belül kevesebb, mint 5 bélmozgást érzékeltek, 86 beteg (49%) hányt, 30 beteg (17%) görcsökről számolt be, ötük pedig (3%) súlyosan dehidratálódott (≥10% veszteség). Egy 67 éves, diabéteszes, krónikus veseelégtelenségben szenvedő női páciens elhunyt. A járvány spektruma ez esetben különbözött a Karib-térségben jellemzőtől; a fertőzött személyek aránya, a dehidratáció előfordulási aránya, a halálozási ráta, a kórházi kezelések és komplikációk száma kisebb volt  La Huastecaban, mint a Karib-térségben.

Mexikóban 1991 és 2001 között összesen 45 062 kolerás megbetegedést regisztráltak, 1,1%-os letalitási aránnyal. Mexikóban az egészségügyi dolgozókat a kolera megelőzésének módjaira, kezelésére, és kontrollálásának mikéntjére oktatják. A spanyol, nahuatl és otomi nyelvű társadalmi célú kampányok, felhasználva a nemzeti rádiót is, a víz és élelmiszer minőségének megőrzését, valamint a hasmenés megelőzését célozzák. Ezen intézkedések eredményeképp az esetek 88%-át szolgáltató La Huastecaban a betegek kontrollálttá váltak az első 13 hétben. 2013. december 17. óta nem érkezett bejelentés újabb kolerás esetről. A történet egyik tanulsága, hogy kevés áldozatot követelő gyors lefolyású járvány ott várható, ahol szervezett az egészségügy. Másrészt a meglátogatott területek nyelvének alapszintű ismerete igen hasznos lehet a járvány elkerülése érdekében is.

 

Forrás:  

1. Országos Epidemiológiai Intézet

2. Morbidity and Mortality Weekly Report

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.