hirdetés

Chikungunya vírus terjed Amerikában - utazók figyelmébe!

A Karib-térségben és Dél-Amerikában 2013-2014-ben járványszerűen megjelent a szúnyogok közvetítette autochton vírusfertőzés.

hirdetés

2013 decemberében számolt be a WHO a chikungunya vírus első helyi átadású (autochton) észleléséről a nyugati féltekén. Az eseteket Saint Martinban jegyezték fel. Azóta a Karibi-térség és Dél-Amerika 17 további országában észlelték a moszkitók által terjesztett vírust. Ezekből a térségekből 2014. május 30-áig összesen 103 018 feltételezett és 4406 laboratóriumilag igazolt esetről érkezett bejelentés. A cikk publikációját megelőző két hétben a bejelentett esetek száma közel megduplázódott. A megbetegedéseknek több mint 95%-át öt régióból jelentették: Dominikai Köztársaság (38 656 eset), Martinique (30 715 eset ), Guadeloupe ( 24 428 eset ), Haiti ( 6 318 eset ), St. Martin sziget ( 4 113 eset). A legnagyobb incidenciát St. Martin szigetről (115 eset/1000 fő), Martinique-ből (76/1000 fő), Saint Barthelemy-ből (74/1000 fő), és Guadeloupe-ból (52/1000 fő) jelentették.

A chikungunya vírus egy, főként az Aedes aegypti és az Aedes albopictus moszkitók által terjesztett alfavírus. Ezek a hordozók Amerika túlnyomó részén, így az USA egyes területein is megtalálhatók, és a trópusi náthaláz (dengue) vírusát is terjesztik. A chikungunya vírus elsődlegesen az emberben szaporodik, a fertőzöttek általában tünetesek. A leggyakoribb tünetek: az akutan jelentkező láz és a több ízületet érintő -általában bilaterális és szimmetrikus - fájdalom. A tünetek súlyosak és elgyengítik a beteget. Az elhalálozás ritka, az érintettek többnyire idősebb felnőttek.

Afrikai, ázsiai, európai, indiai, és csendes-óceáni országokban is beszámoltak korábban chikungunya járványokról. A St. Martin szigeti megbetegedéseket megelőzően az amerikai kontinensen csupán néhány olyan utazónál diagnosztizálták a vírust, akik endemikus területről jöttek, de egyik esetben sem tört ki járvány, nem történt továbbfertőzés. A jelenlegi Karib-térségi és pacifikus járványnak betudhatóan az USA-ba érkező fertőzött látogatók illetve az érintett területekről oda betegen visszatérők száma valószínűleg nőni fog. Ezek az ”importált” esetek a vírus helyi terjedését okozhatják az USA további területein.

A chikungunya vírus fertőzésére nincs jelenleg elérhető specifikus kezelés, oltóanyag, vagy preventív gyógyszer. A kezelés csillapító jellegű, és pihenést, folyadékot, fájdalom- és lázcsillapítókat ír elő. A tünetek többnyire egy héten belül jelentkeznek, esetenként az ízületi fájdalom akár hónapokig is elhúzódhat. Védekezni a szúnyogcsípések elkerülésével lehet: használjunk légkondicionálást vagy moszkitóhálót házon belül, kültéren pedig rovarriasztókat, és viseljünk hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot. A chikungunya vírussal fertőzötteket a betegség első hetében meg kell óvni a moszkitókkal való érintkezéstől, hogy elkerüljük a vírus további terjedését.

Az érintett területekről visszatérő magyar turistáknál is hasonló tünetek esetén gondolnunk kell a chikungunya vírus fertőzésre. További információkat az OEK honlapján találunk.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.