hirdetés

A nem alkoholos eredetű steatohepatitis kivizsgálása

Nem alkoholos zsírmáj alatt olyan betegségcsoportot értünk, melynek hátterében májkárosodást előidéző mértékű alkoholfogyasztás nem igazolható. A zsírmáj és a steatohepatitis tartozik ide. Cikkünkben a nem alkoholos steatohepatitis kivizsgálásának és kezelésének olyan integrált megközelítését mutatjuk be, mely figyelembe veszi a klinikai és laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is. A kezelés három része a háttérben álló kockázati tényezők kiiktatása, a progressziót okozó faktorok elkerülése és a nem alkoholos steatohepatitis specifikus kezelése.

Bevezetés

A nem alkoholos zsírmáj-betegség (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) jellegzetessége a macrovesicularis steatosis, mely májkárosodást nem okozó mennyiségű alkohol fogyasztása mellett alakul ki. Ide tartozik a nem alkoholos zsírmáj (NAFL, non-alcoholic fatty liver) és a nem alkoholos steatohepatitis (NASH, non-alcoholic steatohepatitis), melynek szövettani jellegzetessége a sejtek felfúvódása, Malloryhialin megjelenése, fokális gyulladás és pericelluláris fibrosis kialakulása. A felsoroltak nem különböznek az alkohol hatására létrejövő májkárosodástól, attól való elkülönítésük klinikai jelek alapján lehetséges. A NAFLD az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás és hypertriglyceridaemia által jellemzett metabolikus szindróma hepatikus manifesztációja. Az Egyesült Államokban a metabolikus szindrómában szenvedők számát 47 millióra becsülik. Ehhez járul, hogy az amerikai lakosság több mint 50%-a túlsúlyos (testtömegindex [BMI, body mass index] 25–29 kg/m2) vagy elhízott (BMI >29 kg/m2), így NAFLD kialakulása több millió embert veszélyeztet. A jelenlegi becslések szerint az átlagpopuláció 12–15%-a szenved NAFL-ben, a NASH aránya pedig 3–4%. Míg a zsírmáj prognózisa jó, a NASH cirrhosisba mehet át. Az optimális kezelési stratégia felállítása érdekében ezért alapvető jelentőségű a pontos diagnózis. Az alábbi cikkben tárgyalt integrált megközelítés a feltételezett vagy igazolt NASH diagnosztikája és kezelése során a klinikai és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is figyelembe veszi.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
B. Marie Reid és Arun J. Sanyal
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.