hirdetés

A parkinsonos megbetegedések pontossága és szenzitivitása két svéd nemzeti egészségügyi regiszter alapján

A SALT vizsgálat eredményei az NPR és CDR adatbázis tükrében

Bevezetés

A svéd egészségügyi rendszer világhírű pontos és megbízható egészségügyi adatbázisairól. A két legnagyobb adatbázis, a Nemzeti Beteg Regiszter (NPR, National Patient Register) és a Halálokok Regisztere (CDR, Cause of Death Register), számos epidemiológia tanulmány alapját szolgáltatta. Mind a két regiszter közel 50 éves követésre ad lehetőséget. Azonban a Parkinson-kór diagnózis pontosságát illetően eddig még nem történtek vizsgálatok, így a két regiszter specificitása nem ismert ezen betegcsoportban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Feldman AL, Johansson AL, Gatz M, Flensburg M, Petzinger GM, Widner H, Lew MF, Pedersen NL, Wirdefeldt K
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.