hirdetés

Stroke

A reproduktív kórelőzmény, az orális fogamzásgátlószer-használat és az ischaemiás és vérzéses stroke összefüggései középkorú svéd nők körében

Lehet-e szerepe az orális fogamzásgátlóknak a stroke kialakulásában?

A világ számos egyéb pontjához hasonlóan Svédországban is a stroke számít a rokkantság és halálozás egyik vezető okának. A svédországi statisztikák szerint az ischaemiás forma teszi ki az összes stroke-eset 80%-át, míg az intracerebrális vérzéssel járó stroke jóval ritkább (10%). A nők csoportjában regisztrált kisebb előfordulási arányok valószínűleg azzal függnek össze, hogy a nők minden korosztályában kisebb a stroke kockázati tényezőinek prevalenciája.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
L. Yang, H. Kuper, S. Sandin, K. L. Margolis, Z. Chen, H.-O. Adami, E. Weiderpass
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.