hirdetés

A risdiplam az SMA ígéretes új gyógyszere

Az 1-es típusú gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő újszülötteknél az egy éves orális risdiplam kezelés nyomán javultak a motoros funkciók és a túlélő motoros neuron expressziót a vérben.

hirdetés

A FIREFISH vizsgálat első részének eredményei szerint az 1-es típusú gerincvelői izomsorvadásban (spinalis muscularis atrophia, SMA) szenvedő újszülötteknél az egy éven át tartó orálisan risdiplam (Evrysdi, Genentech) kezelés mellett reményteljes változást figyeltek meg: megemelkedett a funkcionális túlélő motoros neuron (survival motor neuron,SMN) expressziója a vérben.

A nyitott vizsgálat második részében (Fázis II-III) kimutatták, hogy az SMN expresszió fokozódása  kapcsán javultak a motoros funkciók és javult a túlélés is. A New England Journal of Medicine c. lapban 2021. februárjában ismertetett nyílt, Fázis II-III vizsgálatba 21 újszülöttet vettek be. Az 1-7 hónapos babáknál 1-es típusú SMA állt fenn. Többségüket, 17csecsemőt 12 hónapon keresztül nagy dózisú orális risdiplammal kezelték (0,2 mg/testsúly kg), 4 baba pedig ugyancsak 12 hónapig alacsonyabb dózisban (0,08 mg/kg) kapta a szert. A gyógyszert naponta egyszer szájon át adagolták, tápszondán keresztül azoknál, akik nem tudtak nyelni.

A riszdiplám szájon át adható kis molekulás piridazinszármazék, amely arra ösztönzi - az izmok mozgását vezérlő gerincvelői idegsejtek túlélése és megfelelő működése szempontjából alapvető fontosságú  - túlélő motoros neuron-2 fehérjét kódoló gént, hogy  több funkcionális SMN fehérjét termeljen, az SMA-ban szenvedő betegekben ugyanis hiányzik ez az SMN-2 fehérje. 

A vizsgálat első része a biztonságosságot, a farmakokinetikát, a farmakodinamikát (benne a vér SMN fehérje koncentrációját) értékelte, és a gyógyszernek a vizsgálat második részében alkalmazandó dózisát kutatta. Az első vizsgálati végpontok az eseménymentes túlélés (tracheostomiát nem igényelt, vagy legalább 16 órán át nem szorult mesterséges lélegeztetésre) és az ülőhelyzet legalább 5 másodpercig tartó, segítség nélküli megtartása voltak.

Ami a biztonságosságot illeti, 24 súlyos mellékhatást jegyeztek fel, melyek közül leggyakoribb a légutak fertőzése volt, a neuromusculáris respiratorikus elégtelenség a spinális izomatrófia betegségre jellemző. Négy csecsemő a légúti komplikációkban meg is halt. „A risdiplam kezeléssel összefüggő, retinára gyakorolt toxikus hatást régebben majmokon látták, de itt nem fordult elő.” Az SMN fehérje szintje a vérben már 4 héttel a kezelés megkezdése után átlag 2,1-szerese volt a kiindulási értéknek a nagyobb dózist kapók körében. 12 hónap után a nagyobb dózist kapóknál a háromszorosára, a kisebb dózist kapóknál az 1,9-szeresére emelkedtek a szintek. A babák 90%-ánál nem volt szükség lélegeztetésre, és a nagy dózisú risdiplamot kapók közül heten voltak képesek legalább 5 másodpercig önállóan ülni. A magas dózist kapókat (0,2 mg/kg) vitték tovább a vizsgálat második részébe.

12 havi kezelés után nem volt szükség folyamatos lélegeztetésre egyetlen babánál sem, a 21 csecsemő közül heten segítség nélkül tudtak ülni – ami az SMA gyógyszereinek megjelenése előtt elképzelhetetlen volt – számolt be a FIREFISH Working Group vezetője, Dr. Giovanni Baranello (Great Ormond Street Hospital Trust, London). Azt is hozzátette, hogy  ebben az első feltáró vizsgálatban a klinikai végpontokat post hoc elemezték, és a régebbi vizsgálatokkal való kvantitatív összehasonlítás eredményeire még várni kell.

 

Az FDA harmadikként fogadta be risdiplamot az SMA kezelésére. Dr. Mary Schroth (a CureSMA vezető orvosa) szerint a feltáró FIREFISH vizsgálat eredményei mérföldkőnek számítanak az 1-típusú SMA kezelésében. A másik két, korábban törzskönyvezett SMA terápia – nusinersen és onasemnogene abeparvovec – szintén javítja a túlélést és a motoros funkciókat, de azok -az a orálisan szedhető risdiplammal szemben- intrathecalisan, ill. intravénásan adandók. Jelenleg nincs olyan folyamatban lévő vizsgálat, melyben összehasonlítanák ezeket a szereket. Minden családnak és orvosnak külön kell dönteni, hogy melyik kezelést alkalmazzák.  Még tavaly, a risdiplam törzskönyvezése után pár hónappal Dr. Ravindra N. Singh (Iowa State University, Ames) a Neuroscience Insights c. lapban a kis molekulájú risdiplamot az SMA terápia legnagyobb előrelépésének nevezte. Most, a FIREFISH vizsgálat eredményei alapján igen bízik abban, hogy a risdiplam a jelenlegi invazív kezelések jó alternatívája lehet, azoknál jóval olcsóbb és szobahőmérsékleten tárolható, jobban tolerálható és nem okoz immunválaszt.

Források:

Johnson K. Risdiplam promising for spinal muscular atrophy. Medscape Medical News. March 09, 2021.

Baranello G, Darras BT, Day JW, et al. Risdiplam in type 1 spinal muscular atrophy. N Engl J Med 2021; 384:915-923.

Singh RN, Ottesen EW, Singh NN: The first orally deliverable small molecule for the treatment of spinal muscular atrophy. Neurosci Insights. Published online 2020 Nov 23. doi: 10.1177/2633105520973985

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.