hirdetés

A Salmonella hihetetlenül ellenáll a fertőtlenítő szereknek

Amennyiben a Salmonella baktérium az élelmiszerfeldolgozás során bejut az élelmiszerbe és ott biofilmet alakít ki, akkor már rendkívül nehéz, sőt néha lehetetlen kiirtani – áll az Applied and Environmental Microbiology című lapban megjelent tanulmányban.

hirdetés

A galway-i National University of Ireland kutatói azt vizsgálták, miként tudják megszüntetni a Salmonella-biofilmet szilárd felületeken. Ehhez háromféle dezinficienst teszteltek. „Azt találtuk, hogy a három kipróbált fertőtlenítő szerrel lehetetlen elpusztítani a Salmonella-sejteket, ha a fertőtlenítési kísérlet előtt már hét napon át hagytuk kialakulni a biofilmet” – emelte ki Mary Corcoran. A minták felében még akkor is fennmaradt a biofilm, ha azokat egy órán át dezinficiens oldatba merítették.

A kutatás apropóját az a járvány képezte, melyben 10 európai országban 160 személy betegedett meg a Salmonella agona szerotípusa által okozott gastroenteritisben. A fertőzésforrás után kutatva egy nagy élelmiszerfeldolgozóból származó hústermékhez jutottak el.

„Úgy tűnik, hogy a Salmonella agona a gyártási technológia azon pontján jut be, amikor a már megfőzött hús további feldolgozása történik, majd a fertőzött főtt hús felszínén tovább él – magyarázza a vizsgálat vezetője. – Vizsgálatunkkal arra kerestük a választ, hogy a járványt okozó Salmonella-szerotípus valamilyen speciális sajátossága miatt jelent-e számára jobb feltételeket a túléléshez az élelmiszerfeldolgozók közege. Képes-e arra, hogy más salmonelláknál sűrűbb biofilmet hozzon létre, vagy esetleg ellenállóbb a fertőtlenítő szerekkel szemben?

Az eredmények arra utalnak, hogy semmi egyedülálló nincs a szóban forgó Salmonella tulajdonságaiban. „Azt találtuk, hogy az általunk tanulmányozott összes Salmonella-típus az általunk vizsgált összes felszínen képes biofilmet kialakítani, legyen az üveg, rozsdamentes acél, mázas kerámia vagy műanyag. Ezen kívül azt is megfigyeltük, hogy a Salmonella által alkotott biofilm az idő előrehaladtával egyre denzebbé, sűrűbbé válik és egyre erősebben tapad a felszínhez” – mondja Mary Corcoran, aki hagsúlyozza: az élelmiszerfeldolgozó üzemekben szigorú szabályokat kell életbe léptetni annak érdekében, hogy ne fertőződhessenek Salmonellával azok a felületek, ahol a főtt hús további feldolgozása és csomagolása történik.

„Fel kell tennünk a kérdést, hogy azok a fertőtlenítőszerek, amelyek a reklámok szerint többféle baktérium ellen is védelmet nyújtanak, valóban hatásosak a való életben akkor, ha  biofilmek képzésére van módjuk, hiszen a reklámokban szereplő állítások jobbára olyan vizsgálatokból származnak, ahol nem használtak biofilmeket. Az esetek jelentős részében ezek a dezinficiensek csak nagyon keveset adnak hozzá – ha egyáltalán van valami járulékos hatásuk – az alapos tisztítás és az élelmiszerfeldolgozási szabályok betartása nyújtotta védelemhez. – További kutatások szükségesen annak meghatározására, mi a legjobb módszer a Salmonella-biofilmek elpusztítására.”

Az Egyesült Államokban évente 1 millió felett van a Salmonella-esetek száma, melynek kapcsán 23 ezer kórházi felvételre kerül sor és 450 haláleset következik be – áll a Centers for Disease Control and Prevention jelentésében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.