A SARS-CoV-2 csökkenti a fájdalmat

A vírus tüskefehérjéje gátolja egy fájdalomérzékelésben résztvevő receptor működését, ami a Pain című szaklapban megjelent tanulmány szerint magyarázhatja a tünetmentes fertőzöttek nagy számát és a vírusterjedés sebességét.

A COVID-19-et okozó SARS-CoV-2-vírus fájdalomcsillapító hatású, írják közleményükben a University of Arizona Health Sciences farmakológus, aneszteziológus és neurológus szakemberei (Aubin Moutal és munkatársai: SARS-CoV-2 Spike protein co-opts VEGF-A/Neuropilin-1 receptor signaling to induce analgesia; PAIN). Az eredmény megmagyarázhatja, hogy mi az oka annak, hogy a fertőzöttek fele csak kevés tünetet tapasztal vagy egyenesen aszimptomatikus, miközben a fertőzés továbbadására hosszú ideig képes.

Az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szeptember 10-i adatai szerint a SARS-CoV-2-fertőzés továbbadásának fele még azelőtt történik, hogy a fertőzés forrása bármilyen tünetet tapasztalna magán, továbbá a fertőzések 40%-a tünetmentesen zajlik le, ami arra utal, hogy a vírus elcsendesítheti a szervezet fájdalomérzékelő útvonalait, nyilatkozták a Pain-cikk szerzői. 

Már júniusban írt arról két tanulmány, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje nemcsak az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) receptorhoz kötődik, hanem a szenzoros neuronok neuropilin-1 receptorához (NRP-1) is, ezért az NRP-1 jelátvitelével foglalkozó amerikai kutatók megvizsgálták, hogy analgetikus hatású-e a SARS-CoV-2 és a NRP-1 közötti kapcsolat.

Mint tanulmányukban írják: az NRP-1 arról ismert, hogy megköti a pro-nociceptív és angiogén hatású vaszkuláris endotheliális növekedési faktor-A-t (VEGF-A); a kötődés hatására a neuronok hiperérzékennyé válnak, ami a fájdalomérzet növekedéséhez vezet. Azt is tudjuk, hogy krónikus neuropáthiás fájdalomban nő a neuronok sejtmembránjában található NRP-1 receptorok száma és a VEGF-A szintje is. Mivel a VEGF-A segíti az érképződést, rákos megbetegedések terápiája során ezt az útvonalat angiogenezis-gátló szerekkel veszik célba. Egy korábbi vizsgálat azonban arra utalt, hogy COVID-19-betegekben is megnő a VEGF-A mennyisége, amivel a fájdalommal összefüggő tünetek növekedésének kellene együtt járnia (ez a vizsgálat számolt be arról is, hogy a tünetesekkel összehasonlítva, a tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzöttek szignifikánsan hosszabb ideig – átlagosan 19 napig – fertőznek, továbbá a tünetmentesek 40%-a szeronegatívvá válik).

Rágcsálómodellt alkalmazó vizsgálatukban Aubin Moutal és munkatársai most kimutatták: a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje már igen kis koncentrációban hozzákötődik az NRP-1-hez, akadályozza, sőt megszünteti a VEGF-A kapcsolódását, és ezáltal csökkent fájdalomérzékeléshez vezet. A kutatóknak egy tumornövekedés-gátlás céljából kifejlesztett NRP-1-inhibitor kismolekulával is sikerült ugyanolyan mértékű analgéziát kiváltani, mint a tüskefehérjével, ezért, mint írják, a SARS-CoV-2-nek köszönhetően egy új, nem opioid fájdalomcsillapító módszert fejleszthetünk ki.   

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.