hirdetés
hirdetés

A sclerosis multiplexben észlelt léziók 3D-s alakja és felszíni tulajdonságai különböznek más, nem specifikus fehérállományi betegségekben észlelt léziók jellemzőitől

A koponya MRI-lézióinak informativ tulajdonságai a differenciáldiagnosztika szempontjából

Bevezetés
A sclerosis multiplex (SM) diagnózisa radiológiai és klinikai feltételeket is megkövetel. A radiológiai kritériumok a léziók karakterisztikáján, illetve azok elhelyezkedési mintázatán alapulnak. Az MRI térerejének növekedésével az egyes léziók tulajdonságai jobban vizsgálhatók, az SM-léziók jobban elkülöníthetők egyéb lézióktól, ugyanakkor például a korábban SM-re specifikusnak tartott, lézión belül észlelhető centrális véna jelenleg már úgy tűnik, sokkal általánosabban fordul elő a különböző, más betegségekre jellemző elváltozásokban is. Jelenleg egy T2 szekvencián észlelhető magas jeladású lézió utalhat demielinizációra, vagy lehet nem specifikus fehérállományi (NSWM) elváltozás jele (öregedés, migrén, kisér-betegség). Ezen eltérések megítélése a tradicionális MRI-technikákkal 2 dimenziós korlátok közé van szorítva a mindennapi gyakorlatban, továbbá felszíni jellegzetességeik, pontos alakjuk is ismeretlen. Jelen vizsgálat ezen korlátokon átlépve, az SM-ben és az NSWM-betegségben észlelhető léziókat 3 dimenziós alakjuk és felszíni tulajdonságaik alapján próbálta elkülöníteni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.