A sokarcú bipoláris betegség

A bipoláris betegség felismerését megnehezítheti, ha az orvos csak a depresszió időszakában találkozik a beteggel. További nehézséget jelent, hogy bizonyos pszichiátriai kísérő betegségek (pl. élvezeti szerrel való visszaélés) tünetei elfedhetik a kórkép klinikai megnyilvánulásait. Hogyan különíthetjük el a bipoláris betegséget más kórállapotoktól, megteremtve a megfelelő kezelés feltételét? A szerzők áttekintik a bipoláris betegség összetevőinek diagnosztikus kritériumait és megkülönböztető jegyeit, és ajánlásokat fogalmaznak meg arról, hogyan lehet az alapellátásban a differenciáldiagnosztikai munkát javítani.

Abipoláris betegség az Egyesült Államok lakosságának 4%-át érintő, gyakran tévesen diagnosztizált krónikus hangulatzavar. 1 A betegség a férfiak és nők körében hasonló arányban fordul elő, általában késői kamaszkorban jelentkezik. A betegek elsőfokú rokonai körében fokozott a bipoláris zavarok kialakulásának kockázata. A bipoláris zavarokat jelentős morbiditás és mortalitás jellemzi (beleértve az öngyilkosságot is), a betegség rontja a társadalmi és a munkaképességet érintő funkciókat, ezáltal növeli a házasság felbomlásának és a munkanélkülivé válásnak a kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Leslie Citrome, MD, MPH , Joseph F. Goldberg, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.