hirdetés

Európában is engedélyezik a hiperaktív hólyag kezelésére szolgáló szert

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja a hiperaktív hólyagszindróma kezelésére vibegron forgalomba hozatali engedélyének megadását.

hirdetés

Az hiperaktív hólyag szindróma (OAB, overactive bladder syndrome) jellegzetessége, hogy hirtelen és intenzív vizelési inger lép fel akkor is, ha a hólyag csak kis mennyiségű vizeletet tartalmaz, valamint gyakoribbá válik a vizelési és a sürgősségi inkontinencia.

Az Obgemsa hatóanyaga egy szelektív humán béta-3-adrenoceptor (béta-3AR) agonista, a vibegron, amelyet a vizelési gyakoriság és inkontinencia kezelésére fejlesztettek ki. A vibegron a hólyagban lévő béta 3-AR aktiválásával ellapítja és meghosszabbítja a hólyag alját, megkönnyítve ezzel a vizelet tárolását. A naponta egyszer orálisan alkalmazható húgyúti görcsoldó, a vibegron (amelynek forgalomba hozatalát az FDA már 2020-ban engedélyezte hatásmechanizmusa igen hasonló a Betmiga (mirabegron, Astellas) néven már forgalomban lévő szer hatóanyagánál megismert mechanizmushoz.

Az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) április végi ülésén elfogadta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a gyógyszer a placebóval összehasonlítva csökkentette a napi vizelési ingerek és inkontinenciaepizódok számát OAB-ban szenvedő betegeknél.

A vibegron hatékonyságára vonatkozó döntő bizonyítékot a 12 hetes EMPOWUR 3. fázisú klinikai vizsgálat és annak 40 hetes kiterjesztő ága szolgáltatta, amely a gyógyszert 52 héten keresztül kapó betegeknél tartós hatékonyságot mutatott. A vizsgálati eredményekben az OAB által a betegekre gyakorolt érzelmi és pszichológiai hatások javulásáról is beszámoltak.

Az Obgemsa leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, a hasmenés, a hányinger, a székrekedés, a húgyúti fertőzés és a maradék vizelet mennyiségének növekedése voltak - jegyezte meg a CHMP.

Az Obgemsa 75 mg-os filmtabletta formájában lesz kapható.

Az EMA ajánlását megküldik az Európai Bizottságnak, amely dönt arról, hogy megadja-e a forgalomba hozatali engedélyt a kérelmezőnek, a Pierre Fabre Medicamentnek.

Forrás: EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.