hirdetés

A szénsavas víz hizlal?

A szénsavas víz fogyasztása növelheti az étvágyat és ezáltal elhízáshoz vezethet, e megállapítást azonban számos jogos kétely övezi. 

hirdetés

Németországban 2016-ban összesen 11,3 milliárd liter gyógy- és ásványvizet adtak el, melynek többsége mérsékelten vagy erősen szénsavas volt; mintegy 9,3 milliárd liter. A szénsavas víz fogalma egészen 1770-ig ismeretlen volt, amikor is két brit kémikus egymástól függetlenül létrehozta az addig nem ismert, tartósított folyadékot. A mai modern technológiának köszönhetően már szénsav nélkül is megoldható a víz tartósítása, ugyanakkor az emberek valamiért szeretik a buborékos víz nyújtotta élményt. A Német Táplálkozási Társaság sajtószóvivője szerint az ásványvíz a legideálisabb szomjoltó és csupán ízlés kérdése, hogy ki mennyire szénsavasan szereti azt fogyasztani. Véleménye szerint egyik típus sem gyakorol negatív egészségügyi hatást a szervezetre.

Ezzel szemben a palesztin Bir Zait Egyetem kutatói igen kevés esetet vizsgálva azt állítják, hogy a szénsavas víz fogyasztása elhízáshoz vezethet. Ezt azzal magyarázzák, hogy a szénsav kitágítja a gyomrot, és erősebb nyomást gyakorol a gyomornyálkahártya ghrelin hormon elválasztásáért felelős sejtjeire, fokozva ezzel az étvágyfokozó ghrelin termelődését, minek következtében éhesebbek leszünk és többet eszünk. Eredményeiket 20 férfin végzett tanulmányuk alapján kapták, melyben a vizsgálatban részt vevők körében a szénsavas vizet fogyasztók 6 hónap alatt jelentősebb súlygyarapodásra tettek szert, mint szénsavmentes vizet fogyasztó társaik. Hasonló eredményekre jutott 2011-ben egy olasz kutatócsoport is. René Csuk, a Halle-Wittembergi Egyetem professzorasszonya szerint a kutatócsoportok feltételezés ugyan helytálló, az étvágy szabályozásáért a ghrelinen kívül azonban számos további hormon (leptin, glükagon, szerotonin, kolecisztokinin) tehető felelőssé, melyek hatásait a fent említett kutatások nem vizsgálták. Szintén nem tisztázták, hogy a vizsgált egyének milyen típusú szénsavas italt fogyasztottak, volt-e az italokban cukor. Csuk professzorasszony szerint tehát nem feltétlenül hízik el, aki szénsavas vizet iszik. Elméletét azzal is alátámasztja, hogy míg a ghrelin ugyan fokozza az éhséget, a boldogságérzetet is növeli, amely pozitív hatás hosszútávon nem elhanyagolható. A fenti két tanulmányban vizsgált igen kis számú populáció nem elegendő hosszú távú következtetések levonására. Nem elhanyagolható továbbá az a szempont sem, hogy a szénsav fiziológiásan nem semleges. A pohárban a felszínre törekvő buborékok szén-dioxidból állnak, amennyiben azonban vízzel találkoznak, szénsavvá alakulnak. A szénsav nanomásodpercek alatt bikarbonáttá alakul és protonjaira esik szét. Ezt érezzük „csípősnek”, amikor szénsavas vizet iszunk.

A szénsavas vizet előállítók a szén-dioxid tartalmú vizeket természetes, változatlan formájukban palackozzák, az eltérő forrásokból származó szénsavas vizeknek éppen ezért egyedi, összetéveszthetetlen az íze. Amennyiben a forrásból kevés szénsavval bíró, vagy teljesen szénsavmentes víz tör fel, az ásványvíz forgalmazója azt „buborékosíthatja”. A buborékok ugyanis a vízben található fontos ásványi anyagokat oldatban tartják, buborék nélkül ez elképzelhetetlen, ezért nem létezik ásványi anyagokban gazdag szénsavmentes víz. A szénsav az ásványvíz pH-ját kissé savas irányba tolja el – az arra érzékenyekben ezért szénsavas italok fogyasztása után kissé emelkedik a gyomorsavszint. A szánsav jelentős emésztési problémát elméletileg azonban nem okozhat, hiszen csupán csekély mennyiségű szénsav kerül a gyomorból a bélrendszerbe. A szénsavas víz fogyasztása utáni friss érzést a szájnyálkahártyával érintkező szénsav biztosítja, amely közvetlenül serkentheti az agyi vérátáramlást és a nyelv papilláit is tisztítja.

A fentiek alapján tehát egyértelmű, hogy a szénsavas víz fogyasztása egészséges és kiemelten fontos. A tudatos ember körültekintően választ ásványvizet és választásakor annak ízén kívül további szempontokat is figyelembe vesz; például annak ásványi anyag összetételét. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki magasvérnyomásban szenved, sokat sportol, vagy kevés zöldséget fogyaszt – minden esetben más típusú ásványvíz fogyasztása ideális. A fentiek alapján a szénsavas vizek által nyújtott pozitív hatások feltehetően ellensúlyozzák azt a potenciális hatást, mely szerint valamelyest növelhetik az étvágyat.

 

Forrás: 

1. Frankfurter Allgemeine

2. PubMed Health

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.